Öfke Hastalık Değil Bir Durumdur

Öfke, saldırganlık ve şiddet geçmişten günümüze kadar insanlık tarihinin önemli bir parçası olmuştur. Son yıllarda dünyada özellikle de ülkemizde şiddet içerikli olaylarda bir artış yaşandığı görülmektedir, bunun farklı birçok sebebi olmakla birlikte öfke duygusunun sağlıklı yollarla ifade edilememesi bu nedenler arasında belki de en önemli olanıdır.

Haberler 19.08.2017 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Pelin Su uzun, Öfkenin bir hastalk olmadn, anlk gelien bir durum olduunu belirterek, bu konuda bilgilendirme yapt.

Öfke Nedir ,Ne deildir

Öfke, bireyin kendisini engelleyen herhangi bir durum, olay veya kiiyle karlatnda ortaya çkan herkes tarafndan hissedilen doal, normal ve gerekli bir duygudur, Ancak öfke bir davran deildir. Öfkenin davrana dönümü ekli saldrganlktr. Saldrganlk öfkenin doru biçimde ifade edilememesinden kaynaklanr. Kayna her ne olursa olsun önemli olan nokta, öfkeyi doru biçimde ifade edebilmektir. Öfke duygusunun bireyin kontrolü dna çkmas durumunda saldrgan davran ortaya çkar. Öfke denetlenebildii sürece salkldr ve ie yarar.

Öfke çou zaman insanlar için tanmlanmas zor bir duygudur. Ancak öfkenin kaynan ve nedenlerini tanmlamak kii için son derece önemlidir çünkü öfke kontrol edilemediinde kiinin kendisi ve çevresi için zararl olabilir, kii öfkesinin kaynaklarn kefederek öfkesini kontrol altnda tutabilir ve doru biçimde ifade edebilir. Öfke bir problem çözme arac deildir. Öfke duygusal bir tepkidir. nkar edilmeyen, bastrlmayan, kabul edilen, tannan ve doru biçimde ifade edilen öfke salkldr hatta aratrmalar gösteriyor ki, öfke yeni örenmeler için motivasyon kaynadr.

Öfkenin iddeti kiiye, olaya ve duruma göre deiebilmektedir. Öfke bireyin kendi kiisel sorunlarndan kaynaklanabilecei gibi daha önceden yaanm üzücü, can skc veya travmatik bir olayn hatrlanmas sonucu da ortaya çkabilir.

Unutulmamaldr ki öfke uyarc bir iarettir. Öfke kiiyi tehditlere kar uyarr ve kendini korumasna frsat salar. Öfke bir hakl çkma yolu deildir. Öfke bakalarn suçlama biçimi deildir Öfke bakalarn kontrol etme yolu deildir ve en önemlisi öfke iddeti ve suç ilemeyi hakl klmaz.

Öfke kontrolü ise, öfkeyi doru ifade etmek demektir. Bir kiinin öfkesini kontrol edemedii durumlarda fizyolojik, zihinsel ve davransal birtakm olumsuz sonuçlar ortaya çkabilmektedir. Fizyolojik Tepkiler arasnda Ar miktarda adrenalin salglanmas, Nefes almada güçlük, Kan basncnn yükselmesi, Ba ars, Kas ve eklem arlar, terleme ve titreme, uykusuzluk, baylma balcalardr. Zihinsel Tepkiler ise, yüksek düzeyde kayg, performans kayb, unutkanlk ve dikkatsizlik, motivasyon eksiklii, düünce yapsnda bozulmalardr. Davransal Tepkiler, saldrganlk, kendini ifade etmede yetersiz kalma, etkili iletiim kuramama, kendine fiziksel zarar verme, konuma bozukluklar, ar alkol sigara kullanm, acelecilik, takntl davranlardr.

Eer öfkenizi kontrol etmede güçlük yayorsanz psikolog veya psikolojik danmanlardan profesyonel yardm alabilirsiniz, fakat kendiniz de bir takm yöntemlerle durumu daha salkl atlatabilirsiniz

Sakin ve rahat hissettiiniz durumlar düünerek derin derin nefes alp vererek nefes egzersizleri ve geveme egzersizleri yapmaya çaln. Düüncenizi mantkl ekilde ifade ettiinizde, kzgnlnzn azaldn, abartl ekilde ifade ettiinizde ise arttn fark edeceksiniz. Duygularnz doru analiz ederek tanyn. nsanlar, hayal krkl, engellenme, incinme gibi durumlarn yaratt acdan kaçmak için kzgnl kullanrlar. Fakat kzgnlk bu acnn yaanmasn ne yazk ki engellemez. Sizi sinirlendiren olay ve kiilerden zaman zaman uzaklan ve mola verin. Spor yapn, spor vücudunuzda biriken enerjiyi boaltmanza yardmc olacak ve gerginliinizi azaltacaktr. Sizi öfkelendiren kiiye duygularnz yapc bir ekilde ifade edin.

Lütfen Dikkat!

Eer öfkenizi bastryorsanz, ki bu sonradan patlamalar (hakaret etme, küfür etme, kavgaya girimek vb.) eklinde eklinde aça çkar ve aslnda sizi rahatlatmaz ya da yok sayyorsanz, inkar ediyorsanz salnza ve kendinize zara veriyorsunuz demektir .En önemlisi de öfkeli davranmay, yaam biçimi haline getirdiyseniz öfke ile ba etmede kullanlan salksz yöntemler kullanyorsunuz ve bir süre sonra vücudunuz zihniniz size dur diyecektir. Artan öfke, uygun biçimde ifade edilmediinde ykc bir duygu haline gelir, aile ve i yaantlarnda, kiiler aras ilikilerde sorunlar çkarr. Öfkenin uygun yolla ifade edilmemesi, saldrganl kalp-damar sistemi, sindirim sistemi ve baklk sistemi hastalklarna yakalanma riskini arttrr. Ksaca öfkenizi salkl yaarsanz sizde salkl kalrsnz, hem ruhen hem zihnen hem fiziken

Ana Sayfaya Git