Öfke kontrolü öğrenilebiliyor!

Öfke kontrolü sağlamanın, duyguları tanımanın ya da duyguları kontrol edebilmenin öğrenilebilen bir durum olduğunu ifade eden eden uzmanlar, çocukluk döneminden itibaren duyguların öğrenilmesi gerektiğini belirtiyor. Çocuklukta öğrenilmemesinin, ileri yaşlarda öfke kontrolünün öğrenilmeyeceği anlamına gelmediğini vurgulayan uzmanlar, yetişkin bireylerin de gereken çabayı göstermesi halinde öfke kontrolünü öğrenebileceğini vurguluyor. Uzmanlar, uzayan bir tartışmada kişinin daha çok öfkelendiğini fark ettiği anda ara vermesini öneriyor.

Haberler 31.03.2022 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog Ömer Bayar, Oscar ödül töreninde Oscar kazanan Will Smithin ei üzerinden espri yapan Chris Rocka tokat atmasyla gündeme gelen öfke kontrolü konusunda deerlendirmede bulundu.

çSEL UYARANLARI KONTROL ETMEK ÖRENLYOR

Öfkenin hüzün, hayal krkl, mutluluk, kskançlk, korku gibi doal duygulardan bir tanesi olduunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Ömer Bayar, Bu duygularn her biri çocukluktan itibaren gelien, zamanla farkna vardmz içsel uyaranlardr. Zamanla biz bu içsel uyaranlar anlamlandrmay ve kontrol etmeyi öreniriz. dedi.

DUYGULARIN ÖRENLMES GEREKYOR

Hayattaki her eyde olduu gibi, duygular da tanma ve o duygular regüle edebilmenin, deneyim kazanarak mümkün olduunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Ömer Bayar, Nasl bir insan daha önce hiç denemedii ya da yeterince üzerinde durmad, çalmad bir konuda acemilik çekiyorsa öfke kontrolü konusunda da zorlanma yaanabilir. Eer aile ve yakn çevresi tarafndan geliim evrelerinde duygularna tercüman olunmaz ise bu çocuklar duygularna yaayamayan bireylere dönüebiliyor. uyarsnda bulundu.

ÖFKE KONTROLÜNÜN SEBEPLER FARKLI OLABLR

Öfke kontrolünün zor olmasnn farkl sebepleri olabileceini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Ömer Bayar, Baz ruhsal rahatszlklar, dönemsel olarak insanlarn bandan geçen problemler yani insann ruhsal bütünlüünü zorlayan durumlar da sadece öfke deil, dier duygular da kontrol etmeyi zorlatrabilir. dedi.

SONRADAN ORTAYA çIKAN ÖFKE ATAKLARINA DKKAT!

Öfke kontrolünde zorluk yaamann kimi zaman psikolojik sorunlarn habercisi olabileceini kaydeden Ömer Bayar, Bunun ayrmn yapmak için kiinin hayat akna bakmak önemlidir. Örnein daha önce hayatnda hiç öfke kontrol problemi yaamayan bir insan, bir anda ani, anlamsz öfke ataklar yaamaya baladysa yolunda gitmeyen bir psikolojik sorun olabilir. Bu psikolojik bir sorunun yan sra kiinin çocukluktan beri süre gelen kiilik özelliklerinin bir sonucu olabilir.diye konutu.

ÖFKE KONTROLÜ LER YALARDA DA ÖRENLEBLR

Öfke kontrolü salamann, duygular tanmann ya da kontrol edebilmenin örenilebilen bir durum olduunu ifade eden eden Uzman Klinik Psikolog Ömer Bayar, Aslnda bizim çocukluumuzdan itibaren duygular örenmemiz gerekir. Duygular tanyarak, anlayarak, onlar yaamaya ve onlar gelitirmeye frsat bularak deneyimlerimizle beraber duygu kontrolünü öreniriz. çocuklukta örenilmemesi ileri yalarda öfke kontrolünün örenilmeyecei anlamna gelmiyor. Kii gereken çabay gösterir ise öfke kontrolünü örenebilir. Örnein baz çocuklar evdeki sorunlarn bararak halledildiini ve evdeki kiilerin duygusunu salkl bir ekilde yaamadn görürse öfkeyi kontrol etmeyi deil, öfkeyi kontrolsüz bir ekilde eyleme dökmeyi örenecektir.uyarsnda bulundu.

ÖFKENN SEBEB ANLAILMALI

Öfke kontrolünde zorlanmann tedavi edilebileceini kaydeden eden Uzman Klinik Psikolog Ömer Bayar, Bunun için öfke kontrolü güçlendiren etkenlerin anlalmas gerekmektedir. Örnein disleksisi olan veya anlama güçlüü olan bir çocuk, okul hayatnda ne yapmas gerektiini anlayamad için o çaresizlikle beraber bir öfke kontrolü yayor olabilir. Normalde sakin olan bir kii, alkol kullanm sonrasnda öfke kontrolünde zorlanmaya balam olabilir. Yani öncelikle öfke kontrolünde zorlanmann sebeplerinin anlalmas lazm ve uygun bir tedavi bulunmas gerekir. uyarsnda bulundu.

ÖFKE KONTROLÜ çN BU TAVSYELERE DKKAT!

Psikolog Ömer Bayar, öfke kontrolünde zorlanan kiilere tavsiyelerde de bulunarak unlar söyledi: Öncelikle öfkenin korkulmas gereken bir sorun olmadnn anlalmas gerekir. Öfkenin mutluluk, üzüntü ve özlem gibi doal bir duygu olduunun farknda olunmas gerekir. Örnein bizi öfkelendiren durumlarn farknda olduumuzda o durumlardan saknmamz gerekir.

UZAYAN BR TARTIMADA ARA VERLMEL!

Uzayan bir tartmada daha çok öfkelendiimizi fark ettiysek bir tartma baladnda biraz ara verelim, kafam toplamaya ihtiyacm var gibi molalar vererek bu öfkemizin iyice trmanmasnn ve kontrolü güç olmasnn önüne geçmi oluruz.

Bunun yan sra öfkelendiimiz zaman dikkatimizi baka yere çekip rahatlama egzersizleri yapabiliriz.

Genellikle öfkelendiimiz durumlarda vücut gergin ve stresli bir duruma geçer ve bu durumda uygun nefes egzersizleri yapldnda vücuttaki tansiyon ve nabzn dümesine ve rahatlamasna yardmc olur.

Öfke kontrolündeki zorlanmalar ar boyutta ve ani patlamalar olursa en azndan kii kendi öfke kontrolünü gelitirene kadar ilaç destei alabilir ve bunun yannda terapi destei almak muhakkak faydal olacaktr.

Ana Sayfaya Git