Öfkelenmek felce neden oluyor

11 felçten biri, trajik haberler gibi bir şeye öfke veya üzüntü ile güçlü tepki verilmesinden sonraki bir saat içinde meydana geliyor. Depresyon öyküsü olmayan ve düşük eğitim düzeyine sahip hastalarda risk daha büyük.

Haberler 11.01.2022 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, Avrupa Kalp Dergisinde yaynlanan aratrmann detaylar hakknda u bilgileri verdi:

32 ÜLKEDEN 13 BN 462 FELç VAKASI NCELEND

Felç, dünya çapnda sakatlk ve ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir. imdiye kadar yaplan çalmalarn çou, obezite, hareketsiz yaam tarz, hipertansiyon veya sigara gibi orta ve uzun vadeli risk faktörlerini tespit etmeye odaklanrken, 32 ülkeden 13 bin 462 felç vakasnn incelendii bu çalma felç olasln tahmin edebilen ve hatta oluumunu tetikleyebilen akut faktörleri incelemeyi seçti.

Aratrmaclar temel olarak en yaygn inme türü olan iskemik felç vakalarna odakland. skemik felç, bir kan phts beyne kan salayan kan damarlarn tkadnda veya daralttnda ortaya çkar. Aratrmaclar ayrca, daha az yaygn bir felç türü olan ancak oldukça iddetli olan beyin kanamasnn neden olduu baz inme vakalarn da incelediler.

BR SAAT çNDE FELç RSK YÜZDE 30 ARTIYOR

ki farkl tetikleyicinin incelendii çalmada; öfke veya duygusal çalkantlarn takip eden bir saat içinde felç riskini yüzde 30 orannda artrd ve depresyon öyküsü olmayan, daha düük eitim düzeyine sahip hastalar için daha yüksek risk bulundu.

Mevcut aratrmalar, zihinsel durumumuzun fiziksel salk ve tbbi sonuçlar üzerindeki büyük etkisine k tutuyor. çou insan zaman zaman öfke veya hayal krkl durumlar yaar. Bunun gibi aratrmalar bize zihinsel salmza ve sakin kalma çabalarmza öncelik vermemizin çok önemli olduunu hatrlatyor.

Ana Sayfaya Git