Öfkemi nasıl kontrol edebilirim?

Duygular, hayatımızı düzenlemek ve kontrol altına alabilmek için yaşadığımız son derece doğal ve evrensel hislerdir. Sevinmek, üzülmek, şaşırmak, pişmanlık duymak, sinirlenmek… Fiziksel veya ruhsal olarak bizi mutlu eden bir durum yaşandığında mutluluk duygusu hissederiz. Beklenmedik ve tahminlerimizin dışında gerçekleşen durumlara karşı şaşırırız.

Haberler 17.04.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öfke de dier duygular gibi oldukça doal bir duygudur. Ancak öfkenin zararl olmas ne ekilde yaandna baldr. Bu duygu, doal snrlar dna çkyorsa salksz bir hal alm demektir. Önemli olan tahrip edici, ykc ve saldrgan davranlara sebebiyet vermemesidir. Ayrca bu duygunun ne sklkla ve ne oranda yani ne iddette yaand da önemlidir.

nsanlarn birçou öfkelendikleri zaman verdikleri kararlardan, söyledikleri sözlerden ve yaptklar davranlardan pimanlk duymaktadrlar. Bu nedenle öfke annda onu kontrol altna almak bu pimanlklarn çounun yaanmamasn salayacaktr. Bunu yaparken öncelikle o anda kendinize küçük bir zaman dilimi ayrmakla balayabilirsiniz. Nerdeyim? , Neler oluyor? , Bu durumdan beklentim ne? gibi sorularla biraz zaman kazanarak duygu patlamasnn etkisini azaltabilirsiniz. Bulunduunuz ortamdan uzaklaarak piman olacanz davranlarda bulunma olasln azaltabilirsiniz. Bunlar daha çok anlk çözümler olmaktadr. Ayrca daha kalc çözümler elde etmek istiyorsanz bu durumu daha sistemli ve uzun vadeye yaylan bir programla düzeltebilirsiniz.

Kendinize bir liste oluturun. Sizi nelerin öfkelendirdiini yazn. Bunlara ek olarak çözüm listesi hazrlayn ve çözüm seçeneklerini sralayn. Bunu yaparken kendinize uygun olan ve gerçekçi olanlar yazmaya çaln. Yazdnz bu çözümler için nelere ihtiyacnz olacan yazn ve temin etmeye çaln. Sonra bunu uygulamaya geçirin ve en sonunda deerlendirme yapn. çözüm plannz ne kadar ie yarad diye kontrol edin. Eer skntlar çktysa bunlarn neler olduuna dikkat edin. Listenizde atladnz bir yer var m diye kontrol edin. Durum istediiniz gibi sonuçlanmadysa baka seçenekler belirleyerek devam etmeye çaln.

Öfke ile ilgili birkaç güzel söz ile yazma son vermek istiyorum. Bu sözlerin derinlerine inmek size kalsn.

Kuvvetli kimse demek, gürete bakalarn yenen deil; ancak hiddet annda kendine hakim olandr Hz. Muhammed.

Öfke ile geçen bir dakikanz, mutluluunuzdan çalnm altm saniye demektir.

Hiçbir ey öfke kadar insan düüncesini saptamaz Montaigne.

Öfken ve nefsin bir olup akln yener. Daima sabrl, sebatl ve iradene sahip olasn eyh Edebali.

Ana Sayfaya Git