Öfkeyi yönetmenin 10 yolu

Gerçekleştirilememiş isteklere ve istenmeyen sonuçlara verilen bir tepki olan öfke, uygun biçimde ifade edildiğinde yapıcı, doğal ve sağlıklı bir duygudur.

Haberler 20.10.2021 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öfke srasnda dier tüm duygularda olduu gibi vücutta birtakm deiimlerin olduuna dikkat çeken Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, Kalp hzmz ve tansiyonumuz yükselir, nefes alveriimiz sklar. En önemlisi ise youn öfke srasnda salkl düünme yetisi ve iletiim becerileri zayflar bu da kiiyi çaresiz hissettirebilir dedi.

Öfkeye neden olan durumlarn genellikle yaamdaki çeitli aksaklklar, trafik, i stresi, maddi zorluklar, kayplar, kiinin kendi ile ilgili honutsuzkluklar, kendini ifade edememe, youn kayglar veya salk problemleri olduunun altn çizen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, iddetli öfke hali srasnda karnzdaki kiiye kendinizi doru aktaramadnzda iletiim salksz hale gelmektedir. Bu da sizde daha fazla öfke ve daha fazla olumsuz duygulara neden olur. Öfke, kontrolden çkt zaman zihinsel performans da ciddi ölçüde etkiler. Konsantrasyonda bozulmalara, unutkanla, motivasyon kayplarna, akademik baarszlklara sebep olabilir eklinde konutu.

Duyguyu kontrol altna almak

Öfke yönetiminin amacnn öfke duygusunu tamamen ortadan kaldrmak deil, bu youn duygunun iddetini yönetebilmek veya öfke halindeki davranlar kontrol altna almay öretmek olduunu vurgulayan Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, çözüm yolu ise sizi öfkelendiren etkenlerden, olaylardan veya kiilerden kaçmak deil bu gibi etkenler karsndaki tepkilerinizi duruma uygun biçimde kontrol altna almaktr. Öfke ile ba etmek için iletiim tarznz önemlidir. Olaylara verdiiniz tepkilerde yapc bir yol izlemelisiniz. htiyaçlarnz ve isteklerinizi net olarak belirlemeli sonrasnda bunlar çevrenizdeki insanlar krmadan ve kendinizi ypratmadan gerçekletirmek için ne yapacanza karar vermelisiniz. Öfkeniz kontrolden çktysa ve hafifletemiyorsanz en önemlisi yaam kalitenizi bozmaya baladysa, iddete bavurmaya baladysanz mutlaka vakit kaybetmeden bir uzman destei almalsnz dedi.

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, öfkeyi yönetmek için 10 öneride bulundu:

1) Nefes egzersizleri ve geveme egzersizleri ile sakinlemeye çaln

2) Sizi rahatlatan bir olay, kiiyi, mekn hatrlayn

3) Ne istediinizi tanmlayn, doru aktarmaya çaln

4) Öfkenizin iddeti iletiiminizi olumsuz etkiliyorsa gerekirse bulunduunuz ortamdan uzaklan sakinletiinizde tekrar konumay deneyin

5) Stres seviyenizin yükseldiini fark ediyorsanz ksa molalar verin, her gün ksa da olsa sizi rahatlatan eylere vakit ayrn

6) Öfkeye neden olana deil çözüme odaklann

7) Günlük yaantnzda sen dili deil ben dili kullann

8) Sklkla özeletiri yapn, yakn çevrenizin öfkenizle ilgili yorumlarn deerlendirin

9) Duygularnz, düüncelerinizi daha iyi tanyn ve olaylara verdiiniz tepkileri, iddetlerini notlar alarak deerlendirin

10) Daha çok empati kurmaya çaln, daha iyi bir gözlemci olmay deneyin.

Ana Sayfaya Git