Öğrenme zorluğu çocuk çekiyorsa!

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Fuat Şaşoğlu, kulakta sıvı toplanması nedeniyle çocukların öğrenme kaybı ve dikkat eksikliği yaşayabileceğini ve yapılacak erken tedavi ile çocukların normale dönebileceklerini dile getirdi.

Haberler 16.09.2018 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarda en sk görülen orta kulakta sv toplanmas rahatszl ile ilgili açklamalarda bulunan Kulak Burun Boaz Uzman Op. Dr. Ali Fuat aolu, çocuklarn kulak yapsnn yetikinlere göre farkl olmas nedeniyle orta kulak sv toplanmasnn daha fazla görüldüünü dile getirdi. Op. Dr. aolu, çocuklar orta kulak iltihaplarna meyillidir. Orta kulak östaki borusu ile genze açlmaktadr. Bu yapnn görevi orta kulan havalanmasn ve drenajn salamaktadr. Östaki borusu çocuklarda erikinlere göre daha yataydr. Sv birikintisi olumas daha olasdr. Yanl bilinen bir bilgi ise deniz, havuz ve banyo yoluyla çocuklarda sv birikintisi ve iltihap olumaz, çünkü o yalarda kulak zar daha kalndr. itme kayplarnn çocuklarda zihinsel ve sosyal alanda zorluk yaamasna neden olabilir. çocuklar örenmeye görerek ve duyarak balar. Bu nedenle çocuklar için duyma ayr bir öneme sahiptir. çocuklar da iitme kaybnn bir doumsal sebepli olanlar vardr.

Kulak hastal olabilir

Oransal olarak belirtirsek bin doumda be çocuk iitme kayb ile douyor. Ya ilerledikçe geçirilen travmalar, enfeksiyonlar bu oranlar yüzde 4e kadar arttrmaktadr. itme kayb ne kadar erken tespit edilirse çocuun bilisel, zihinsel ve sosyal geliimini o kadar etkiler. çünkü çocuklar duyduklar ve gördükleri ile örenirler. çocuklar 6 yandan sonra duymay örense bile konumay örenemez. Bu yüzden doumsal iitme kayplarnn ilk 6 ay için de tespit edilip tedavi edilmesi gerekiyor. çocuun ilerleyen yalarnda beliren iitme kayplarnda en sk rastlanan ise orta kulak iltihab. Hastalklarn birçok sebebi vardr fakat en belirgin sebebi orta kulakta sv toplanmasdr. Özellikle çocuklar da sk rastlanmasnn sebebi ise orta kulan havalanmasn östaki borusu vastas ile havay genizden alr. çocuklar da östaki borusu daha dardr ve daha yataydr. Ve çocuklar biberonla yatarak beslenir. Geniz eti östaki borusunu tkadndan dolay sv toplanmas görülür. Bu hastalkta bariz bir ar olmamas, genel ikayetler dolgunluk, tkanklk, açlma, kapanma, iitme kaybdr dedi.

Aileler ve öretmenler daha hassas olmal

Ailelerin ve okulda öretmenlerin çocuklarn duymasnda, örenmesinde ve konumasnda sorun olduuna daha fazla dikkat etmesi gerektiini dile getiren Op. Dr. aolu, hastaln geç tedavisinde geç kalnacan ve tedavinin ie yaramayacan ifade etti. Op. Dr. aolu, Ailenin ya da öretmenlerin çocukta en ufak bir iitme kayb hissetmesi halin de mutlaka çocuklarn bir Kulak Burun Boaz hekimine getirmeleri tavsiye edilir. Sv toplanmasnn dardan kaçan hiçbir suyla balants yoktur. Denizle, havuzla, banyoyla hiçbir balants yoktur. Sv içeride kendiliinden oluur. Eer orta kulakta sv birikmesinin tehisi erken konmaz ise orta kulakta çökmeler ve tedavisi olmayan boyutlara ular. Eer iitme kayb bariz ilerlemi ise veya kulak zarnda çökmeler balamsa kulak zarnn üstüne ufak bir tüp taklyor. Bu ilem en sk yaplan müdahalelerden biridir. En fazla iki üç dakika süren bir operasyondur diye konutu.

Ana Sayfaya Git