Oğuz Özyaral: Şarbon insandan insana bulaşmaz

Halk Sağlığı Uzmanı Oğuz Özyaral, şarbon hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu. Şarbonun, çoğunlukla hijyen ve kurallarına uyulmayan, hasta ve hayvanlarla doğrudan veya dolaylı temas yoluyla ile ya da onların ürünlerinden insanlara bulaşabildiğini dile getiren Özyaral, "Şarbon insandan insana bulaşmaz. Genellikle, şarbon bakterisi eldiven ve koruyucu kolluk kullanılmadığından yaralı, çizik, yırtık ciltten kan yolu ile vücuda girer. Ayrıca kontamine et yiyerek ya da hava yoluyla bakterilerin solunması şeklinde hastalık alınır" dedi.

Haberler 08.09.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halk Sal Uzman Ouz Özyaral, arbon hastal ile ilgili uyarlarda bulundu. arbonun, çounlukla hijyen ve kurallarna uyulmayan, hasta ve hayvanlarla dorudan veya dolayl temas yoluyla ile ya da onlarn ürünlerinden insanlara bulaabildiini dile getiren Özyaral, arbon insandan insana bulamaz. Genellikle, arbon bakterisi eldiven ve koruyucu kolluk kullanlmadndan yaral, çizik, yrtk ciltten kan yolu ile vücuda girer. Ayrca kontamine et yiyerek ya da hava yoluyla bakterilerin solunmas eklinde hastalk alnr dedi.

Halk Sal Uzman Ouz Özyaral, arbon, kiiden kiiye yaylmaz ve bulac olarak kabul edilmez. arbon ile enfekte olma riski daha yüksek olan kiiler arasnda bata veterinerler, hayvanclk üreticileri ve çiftçiler gelmektedir. Birçok arbon vakasnda antibiyotik tedavisi ile çabuk baar elde edilir. Ancak solunum yoluyla bulama olduunda tedavi daha zordur. Bulama yollar arasnda enfekte evcil veya vahi otlayan hayvanlara maruz kalma, enfekte olmu hayvanlarn ürünleriyle maruziyet, kullanma ya da tüketme eklinde. Normalde hasta hayvan ürünlerinin ilenmesi srasnda bakterilerin solunmas ile inhalasyon arbonu, hastalanm hayvanlarn az pimi etlerinin tüketimi ile gastrointestinal arbon olgular ortaya çkabilmektedir diye konutu.

Y PRLMEM ETLER TÜKETLMEMELDR

Özyaral, Antibiyotikler, arbona maruz kalanlarda enfeksiyonun önlenmesi için önerilmektedir. Eer arbonun yaygn olduu ve sürünün hayvanlarn rutin olarak alanmad bir bölgede yayorsanz ya da seyahat etmek durumundaysanz, mümkün olduunca hayvan ve hayvan derileriyle temastan kaçnn. Ayrca düzgün piirilmemi etler tüketilmemelidir. Bilindii üzere arbon bakterisinin sporlar 30 dakika kadar süreyle sya direnç göstermektedir. Hastalkta arbon ile temas ve hastalk belirtilerinin balangc arasndaki süre bir ile be gün arasndadr dedi.

Ana Sayfaya Git