Oksijenin "hiperbarik" hali hayat kurtarıyor

Basınç odasında aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan hiperbarik oksijen tedavisiyle özellikle "vurgun, karbonmonoksit zehirlenmesi, kas dokusundaki hayatı tehdit eden enfeksiyonlar, ezilme yaraları, ödem, kronik kemik iltihabı" gibi rahatsızlıkları bulunanlar şifa buluyor.

Haberler 17.06.2017 - 04:06 Son Güncelleme : 17.06.2017 - 04:08

Genellikle yal hastalarn bavurduu hiperbarik oksijen tedavi merkezlerinde, kapal basnç odasnda oturarak ya da sedyede yatarak maskelerden aralklarla oksijen soluma ilemi yaplyor.

eker hastalarnn çounda sklkla görülen diyabetik yaralara önemli ölçüde fayda salayan hiperbarik yöntemin vücuttaki klcal damarlar ve duyusal sinirleri yava yava tahrip eden hastala çare olduu bildirildi.

Eskiehirde bulunan özel bir hiperbarik oksijen tedavi merkezinin sorumlusu Uzman Dr. Ertunç Türbedar, tedavi yönteminin hastalar için önem arz ettii halde tp içinde ksr kaldn söyledi.

Türbedar, tedavi yönteminin halk arasnda alternatif tp gibi görüldüünü dile getirerek, Aslnda tam tersi. Alternatifi olmayan bir tp bölümüdür diyebiliriz. nsanlarmzn bu tedavi yöntemini geç kefetmesinden dolay çok bilinmeyen bir tp dal olduunu kabul etmekle beraber tedavinin gün geçtikçe yaygnlatn söyleyebilirim. dedi.

- Gönül yaras hariç tüm yaralar

Özellikle eker hastalarnda bir ayakkab vuruuyla ortaya çkan yarann dahi önemli olduunu anlatan Türbedar, öyle konutu:

eker hastalarna ayaklarnda oluan en küçük yaralarda dahi merkezimize gelmelerini söylüyoruz. çünkü küçük bir ayak yaras bir zaman sonra o ayan kesilmesine sebep olabilir. Bu yüzden hiperbarik oksijen tedavisinin önemini her ortamda anlatyoruz. Hayat kurtarr derken bazen konuyu büyüttüümüzü düünenler oluyor. Fakat oksijen olmadan yaayamayan canllar olduumuzu unutmamamz gerekiyor.

Tedavi yönteminin birçok hastalkta kullanldn belirten Türbedar, Örnein ani görme ve iitme kayplarnda, kemik iltihaplarnda, karbonmonoksit zehirlenmelerinde hayat kurtarcdr. Gönül yaras hariç tüm yaralar için hiperbarik tedavisi bizim sloganmz. diye konutu.

Yaklak 20 yldr diyabet hastas olan 80 yandaki Hüseyin Özkalay da hiperbarik oksijen tedavisiyle yaralarnn iyiletiini ifade ederek, Bu tedaviden haberim yoktu. Hastalmn ilerlemesi yüzünden yaralarm da çoalmt. En son hiperbarik oksijen tedavisi öncesi parmam kesildi. Ayamdan ameliyat oldum. ki ay sonra tekrar yaralar oluunca ayam kaybedeceimi düünmeye baladm ve tedaviyi reddettim. çocuklar aratrm, bulmu bu tedavi yöntemini. 30 gündür tedavim devam ediyor. Yaralarm tamamen iyileti. Bu tedavi yönteminin ülkemizin her ilinde ve ilçesinde olmasn isterim. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git