Öksürük alerji belirtisi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, alerjik öksürüğün vücudun bağışıklık sisteminin alerjenle teması sonrasında ortaya çıkan bir savunma mekanizması olduğunu belirterek, "Alerjen yanında eşlik eden soğuk hava, nem ve enfeksiyonlar kış aylarında önemli tetikleyiciler olarak karşımıza çıkmaktadır." ifadesini kullandı.

Haberler 29.01.2022 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Ahmet Güzel, alerjik öksürüün vücudun baklk sisteminin alerjenle temas sonrasnda ortaya çkan bir savunma mekanizmas olduunu belirterek, Alerjen yannda elik eden souk hava, nem ve enfeksiyonlar k aylarnda önemli tetikleyiciler olarak karmza çkmaktadr. ifadesini kulland.

Özellikle artan souk hava koullar ve salgnn getirdii yükle çocuklarda en sk bavuru nedenlerinden birinin de geçmeyen öksürük olduunu dile getiren Güzel, ailelerin en sk ifadesinin ise Yaklak 1-2 aydr geçmeyen öksürük ikayetlerimiz var ne ilaç kullandk ise geçmiyor. Alerjik bir hastalk olabilir mi? eklinde olduunu bildirdi.

- Souk hava, nem ve enfeksiyonlar k aylarnda önemli tetikleyiciler

Alerjik öksürüün vücudun baklk sisteminin alerjenle temas sonrasnda ortaya çkan bir savunma mekanizmas olduunu belirten Güzel, Bu durum alerjik öksürükte esas tedavi yaklamnn alerjen ile temas kesmek olduunu ifade etmesi açsndan da önemlidir. Alerjen yannda elik eden souk hava, nem ve enfeksiyonlar k aylarnda önemli tetikleyiciler olarak karmza çkmaktadr. Pandemi sürecinin devam ettii bu günlerde öksürük ataklarnn alerji kaynakl m yoksa enfeksiyon kaynakl olduunu anlamak ise aileleri oldukça zorlamaktadr. ifadelerini kulland.

Prof. Dr. Ahmet Güzel, çocukta öksürükle birlikte, göüste skma hissi, nefes almada zorluk, kaburgalarnda nefes alma esnasnda çekilme durumu, dudaklarda ve ellerde morarma, hrlt yani slk tarznda bir ses varl elik ederse mutlaka acil servise beklemeden bavurulmaldr. uyarsnda bulundu.

- Alerjik öksürüklerin dier öksürük nedenlerinden ayrm

Öte yandan açklamada alerjik öksürüklerin dier öksürük nedenlerinden nasl ayrt edilebileceine ilikin u bilgiler paylald:

Alerjik öksürükler daha çok alerjenlerin ortaya çkt sonbahar ve ilkbaharda ortaya çkar. K döneminde de enfeksiyonlarn alerjik öksürükleri tetikledii durumlarla da karlama olasl daha fazladr. Bu durumda gözden kaçmamaldr.

Alerjik öksürükler sklkla kuru öksürük eklindedir. Elik eden balgam çkarma durumu varsa mutlaka bir çocuk hekimi tarafndan enfeksiyon kaynakl bir öksürük olup olmad deerlendirilmelidir.

Bazen burun tkankl ve burun aknts alerjik öksürük ataklarna elik edebilir. Ancak burun aknts koyu sar-yeil karakterde olursa elik eden bir sinüzit varl mutlaka aratrlmaldr. Alerjik öksürüklerde ate beklenen bir bulgu deildir. Eer çocuunuzda öksürük ataklarna ate elik ediyorsa mutlaka bir çocuk hekime bavurmalsnz.

Öksürük srasnda egzama tarz cilt bulgular ortaya çkabilir ya da varsa daha da artabilir. Bu durum öksürük atann alerjik olabileceini göstermesi açsndan önemlidir.

Alerjik öksürükle birlikte sklkla göz ve burun kants görülebilir. Ancak bu durum baz viral enfeksiyonlarla da olabileceinden gözlerde kzarklk ve ar kant varlnda elik eden enfeksiyona bal konjonktivit durumu için göz hekimine mutlaka bavurmalyz.

Alerjik öksürükler sklkla uzun sürelidir. Ksa süre önce balayan öksürük durumlar dier nedenleri daha ön planda düünmemizi gerektirir. Koarken, gülerken ya da oynarken olan yani eforla gelen öksürük ataklar daha çok alerji kaynakl bir nedeni düündürmelidir.

Ana Sayfaya Git