Öksürük deyip geçmeyin

Hastaları en sık hastaneye getiren şikayet olan öksürük, aslında pek de önemsenmez. Önemsiz gibi gözüken genellikle bireysel olarak çözmeye çalışılan öksürük altında oldukça büyük ve geniş bir hastalık yelpazesi barındırabilir.

Haberler 27.02.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göüs Hastalklar Uzman Dr. Ör. Gör. Tuçe Hürkal üç haftadan fazla süren öksürüün dikkate alnmasn vurgulad.

3 haftadan uzun sürüyorsa dikkat

Üç haftadan daha uzun süren öksürük mutlaka dikkate alnmaldr.Altnda bulac olan tüberkülozu, ölümcül seyreden akcier kanserini, sk görülen ve yaam kalitesini bozan GER(gasrto-özafagiel reflü), ölüm riski yüksek ve sk görülen kalp yetmezlii ve pulmoner emboliyi, zamannda tedavi edilmezse geri dönü ans zorlaan astm ve KOAH barndrabilir. Öksürük, yabanc maddelerin alt solunum yollarna oturmasn ve bron, akcier sekresyonlarnn birikmesini önleyen bir savunma mekanizmasdr. Öksürük beklenen amac salad zaman etkili ve yararldr.

Sigara öksürüünü önemseyin!

Sigara içen kiiler öksürüklerini genellikle sigara öksürüü olarak tanmlyor ve pek önemsemiyor. Ancak uzayan öksürüklerde tümör olasln da göz önüne alarak radyolojik tetkik yaplmas gerekir. Kronik öksürüün sistematik olarak deerlendirilmesi hastann öykü, fizik muayene ve laboratuvar (alerji testi, solunum fonksiyon testi, uyku testi, endoskopi vs..) tetkiklerini kapsar. Öksürük deiik anatomik lokalizasyonlarda bulunan birçok hastaln yol açt bir semptom olduundan, sistematik yaklamla öksürüün akcier ve akcier d nedenleri yüzde 88-100 orannda saptanabilir ve yüzde 100e yakn etkin tedavi verilebilir.

Uzam öksürük, ciddi mali yük

Kronik öksürük birden fazla (Yüzde 18-62 hastada) nedenden oluur. Hastalarn yüzde 42sinde üç neden (PNAS, astma ve GÖR) birlikte görülür. Tedavide bu durum dikkate alnmaldr. Uzam öksürük, sk hastane ziyareti, uzun süreli ilaç kullanm, kalitesiz yaam ve ciddi i gücü kayb demektir.

Bal, zencefil öksürüü tedavi eder mi?

Halk arasnda uzayan öksürüklerde kullanlan bal ve zencefil karm bazen öksürüü yumuatabiliyor ve balgamn daha kolay çkmasn salyor. Ancak bu tür yöntemler altnda yatan hastal tedavi etmiyor. Bu yüzden bu tür karmlara mucizev anlamlar yüklemek de doru deil. En iyi balgam söktürücünün bol su içmek olduu unutulmamaldr. Dolaysyla öksürük sorunu yaandnda gün boyunca en az 2 litre su içilmesinin ihmal edilmemesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git