Öksürürken idrar kaçırma

İdrar kontrolü problemleri hem erkeklerde, hem de kadınlarda görülebilmektedir. Birçok kadın çok güldüklerinde, öksürdüklerinde veya hapşırdıklarında idrar kaçırabilirler.

Haberler 26.02.2017 - 11:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

drar yollar enfeksiyonu, idrar kanallarnn herhangi bir yerinde, mesanede, böbreklerde, üretradaolabilir. drar yollar enfeksiyonuna bakteriler yol açar ve kadnlar bu problemi daha sk yaarlar çünkü kadnlarda üretra daha ksadr ve anüse daha yakndr. eker hastal, barsak inkontinans, prostatn büyümesi, böbrek talar ve hamilelik, idrar yolu enfeksiyonu gelime riskini artrr. Enfeksiyon mesanedeki sinirleri tahri eder ve uyar olmadan mesanenin kaslmasna yol açar. Enfeksiyon tedavi edildiinde bu tip inkontinanslar ortadan kalkar.

ÖKSÜRÜRKEN

Pelvik organlar, dokular ve kaslar yardmyla yerlerinde tutulurlar. Hamilelik, çocuk doumu veya yalanma gibi sebeplerle bu doku ve kaslar stres altnda kaldnda ya da zayfladklarnda destek problemleri ortaya çkabilir. Organlar normal yerlerinden daha aaya sarktkça vajinann üstüne bask uygularlar. Bu da idrarn atlmasn zorlatrabilecei gibi, öksürürken idrar kaçrmann ortaya çkmasna da sebep olabilir.

BAYAN VE ERKEK

Baz yapsal anormallikler hem erkeklerde, hem de kadnlarda haprrken veya öksürürken idrar kaçrmaya yol açabilir. Bunlardan hamilelik gibi bazlar kendiliinden geçerken, sfinkter (büzücü kas) zayflamas, pelvik sarkma, idrar yollarnn yapsndaki anormallik gibi bazlar ise tedavi gerektirir. Üretrann açlmas ve kapanmasndan sorumlu olan sfinkterin zayflamas erkeklerde prostat ameliyat, kadnlarda ise vajinal ameliyat sonrasnda görülebilir.

LAçLARIN KULLANIMI

Baz ilaçlarn kullanm dahaprrken veya öksürürken idrar kaçrmann sebepleri arasndadr. Diüretik ad verilen ilaçlar idrar üretimini artrrlar. Bu da idrar kaçrmaya neden olabilir. Bu durumda doktor hastann kulland ilaçlarn yerine alternatif ilaçlar önerebilir ya da ilaçlarn kullanm dozunu ayarlayabilir.

Multipl skleroz veya felç gibi baz nörolojik hastalklar da idrar kontrolünün kötülemesine sebep olabilirler. Hem erkeklerde, hem de kadnlarda eker hastal da olas nedenler arasndadr.

Ana Sayfaya Git