Okul virüslere dikkat!

Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda görülen salgın hastalıklara ilişkin uyarılarda bulunan Dr. Lale Camcı, kreş ve okullarda soğuk algınlığı nedeniyle bulaşan virüslerin daha da kolaylaştığına dikkat çekti.

Haberler 16.09.2019 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Souk algnlnn bebekler ve çocuklar arasnda en çok rastlanan rahatszlklardan biri olduunu belirten çocuk Hastalklar Uzman Dr. Lale Camc, okul ve krelerde souk algnl gibi bulac hastalklara kar uyard. Camc, Souk algnl genelde el temas ve hava yolu ile geçer. Kre ve okul gibi toplu yaam ortamlarnda bulama kolaylar. Okul öncesi çocuklar ylda 5-7 kez souk algnl geçirirken, zamanla say azalr ve erikin ya grubunda ylda 2-3 kez olur. Souk algnlnn belirtileri; boaz ars, burun aknts, burun tkankl, haprma, halsizlik, ate, kuru bir öksürük ve itah kaybdr.

Souk algnlklar

Hastalk genelde 3-10 gün sürer. Souk algnlna yakalanmamak için hastalk belirtileri olan kiilerle temas edilmemeli, hasta olan kimselerin öksürürken ve haprrken az ve burunlarn kapatmalar, burun temizliinden sonra sk sk ellerini ykamalar, kalabalk yerlerden uzak durmalar gerekmektedir. Hastaln kesin bir tedavisi yoktur. stirahat ve bol sv gda almas önemlidir. Bebein burun temizliinin yaplmas, eer sert kabuklar ile tkal ise önce serum fizyolojik damlatp yumuatlmas gereklidir. Bebein atei yoksa scak tutulmas ve ortamn havasndaki nemin arttrlmas faydaldr. Bebeinizin bulunduu ortamda sigara içmeyin ve odasn düzenli olarak havalandrn. Bebeinizi sk sk emzirin. Sv gdalarn bol miktarda verilmesi ate ve burun salglar ile kaybedilen svy yerine koyacandan önemlidir. Bebeklerinizin huzursuzluu ve atei için ate düürücü (parasetamol) kullanabilirsiniz ancak souk algnl ve öksürük ilaçlarn doktor kontrolü olmadan kullanmak doru deildir. Bu tür ilaçlarn potansiyel ciddi yan etkileri nedeniyle 2 ya altndaki çocuklarda kullanlmamas gerekir. Souk algnlnn spesifik bir tedavisi yoktur, bu tür ilaçlar sadece ikayetleri azaltmaya yöneliktir. Antibiyotikler de baka bir mikrobik durum ortaya çkmadkça souk algnlnda bir fayda salamaz diye konutu.

Souk algnl belirtileri hakknda da bilgi verem Camc, Bazen souk algnl eklinde balayan belirtiler; sinüzit, orta kulak iltihab, bronit ve zatürre gibi hastalklarn gelimesi üzerine arlaabilir. çocuunuzun boaz arsnn iddetlenmesi ve uzun sürmesi, öksürükle birlikte koyu balgam gelmesi veya öksürüün 10 günden uzun sürmesi, atein 38,5 C üzerinde birkaç gün devam etmesi, hrltl ve hzl solumas, yutma güçlüü, beslenememe, kulak ars, uyuklama, dudak çevresinde morarma veya genel durumun kötülemesi gibi belirtilerden herhangi birinin görülmesi halinde hemen doktorunuza ya da bir salk kuruluuna getirmeniz gerekmektedir dedi.

çocuklarda sk hastalanma nedenleri?

çocuklarda sk hastalanma nedenlerini de sralayan Dr. Camc, u ifadelere yer verdi:

Anne babalar çocuunun hiç hasta olmasn istemez. Oysaki çocukluk çanda baz hastalklar geçirilebilir, fakat baz çocuklar daha sk hastalanr. Bunun sebepleri nelerdir? Anne sütü en önemli etkenlerdendir. Bebeimizin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi, sonra 2-2,5 yaa kadar emzirilmesi pek çok hastalktan koruyacaktr. Erken doum, sezeryan ile doum, bebein anne karnnda enfeksiyon ile karlamas, anne babann sigara kullanm, kalabalk ortamlarda yaama, biberon, emzik kullanm, yatarak besleme, erken kre-yuvaya gitme, beslenme bozukluklar (demir ve vitamin eksiklii),alerjik bünye, geniz eti ve bademcik büyüklüü, mide reflüsü, baz kalp hastalklar çocuklarda sk hastalanmann sebeplerindendir. Yenidoan döneminden itibaren sk ve ar enfeksiyon geçiren, bu nedenli hastaneye yatrlan çocuklarda doumsal yada kaltmsal baklk yetmezliklerinin de aratrlmas gerekir. Sk ve gereksiz ilaç, antibiyotik kullanm, baklmz zayflatp, antibiyotik direnci oluturarak çocuumuzun daha çabuk hasta olmasna ve daha zor iyilemesine neden olacaktr. Bu nedenle çocuumuzu bir çocuk hekimine takip ettirip, altta yatan risklerin aratrlmas ve gerekli tedbirlerin alnmas gerekir. Bakl destekleyen maddeler içeren ürünler ancak doktor tavsiyesine göre kullanlabilir.

Ana Sayfaya Git