Okulda enfeksiyon

Okullar, çocukların daha sık hastalanması ve bu hastalıkları birbirlerine kolayca bulaştırmaları anlamına da geliyor. Sınıf ve okul ortamlarında uzun saatler boyunca bir arada bulunan kalabalık öğrenci grupları birçok enfeksiyonla karşı karşıya kalıyor. Özellikle okula ilk kez başlayan çocuklar okula başladıkları ilk yıl içinde yaklaşık 8 kez ateşli üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanıyor.

Haberler 05.12.2019 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklarn en sk yakalandklar hastalklar arasnda üst solunum yolu enfeksiyonlar, ishal, bulant, kusma gibi belirtilerle balayan rahatszlklar ile kzamk, kzamkçk, kabakulak ve su çiçei gibi yüksek bulac özellie sahip döküntülü hastalklar bulunuyor. Bulac hastalklarn birçounun sessiz ve sinsi seyirli olduunu ve kalabalk, havalandrmas yetersiz olan okul gibi ortamlarda hzla yaylma eilimi gösterdiini belirten çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Koray Hacolu; hzl scaklk deiimlerinin de eklenmesiyle vücudun adaptasyonunun daha da güçletiine, bunun da snflarda koup terleyen, üüyen çocuklar enfeksiyon etkenlerinin hedefi haline getirdiine dikkat çekiyor.

Okul ortamnda bakteri ve virüsler, çounlukla damlack yolu olarak bilinen havada asl kalan partiküller, dorudan temas veya besinlerden az yoluyla bulayorlar. Örnein nezle ya da üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren bir çocuun haprma ve öksürmesi ile mikroplarn havaya saçlm gerçekleiyor veya ortak eyalarn kullanlmas ile de enfeksiyonlar hzla yaylmaya balyor. çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Koray Hacolu, dikkat edilmesi gereken küçük deiiklikler ile ebeveynlerin hem kendilerini hem de çocuklarn hastalklardan koruyabileceini ve daha salkl bir okul dönemi geçirebileceklerini belirterek bu önlemleri anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

AILARI HMAL ETMEYN

çocuk hekimleri tarafndan özellikle düzenli olarak yaplan çocuk sal izlemlerinin yan sra eksiksiz ve zamannda yaplan a uygulamalar ile toplumsal baklk artmakta olup, bu sayede hastalklarn daha hafif geçirilmesi ya da tamamen önlenebilmesi de mümkün oluyor. Özellikle geç kalmadan yaplacak yllk grip alar ile ciddi salgnlara yol açan influenza virüsüne kar baklama salanmas gerekiyor.

UYKU DÜZENNE DKKAT EDN

Uyku düzeni oluturulan çocuklarda baklk sistemi daha salkl çalyor. Bu sebeple uyku ve uyanma zamannn her gün ayn düzende olmasnn okula balamadan önceki dönemde salanmas gerekiyor. Düzensiz uyku ayn zamanda dikkat dankl ve odaklanma problemlerine yol açarak okul baarsnn dümesine sebep olabiliyor.

EGZERSZE VE SPORA TEVK EDN

çocuklarn baklk sistemleri düzenli egzersiz ve sportif faaliyetler yapmalar salanarak da desteklenebiliyor. Bu sebeple her çocuun haftada en az 2 gün 30 ila 60 dakika süreyle egzersiz ya da spor yapmasnn tevik edilmesi gerekiyor.

DENGEL VE SALIKLI BESLENMESN SALAYIN

Tüm ya gruplarnda olduu gibi okul ça çocuklarda da dengeli ve kaliteli beslenmenin vücut direncinin korunmasnda önemli yer tuttuunu belirten çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Koray Hacolu, özellikle günün en önemli öünü sabah kahvaltsnn kesinlikle atlanmamas gerektiinin altn çiziyor. Ayrca vitamin ve mineral ihtiyacnn haftada en az bir gün mevsim balklar yenerek, taze mevsim sebze ve meyveleri tüketerek doal yollarla karlanmasna özen gösterilmesi gerekiyor. Balkya ya da vitamin takviyesi gibi ürünlerin ise ciddi beslenme ve kilo sorunu olan çocuklarda doktor gözetiminde kstl sürelerde kullanlmalar gerekiyor.

HAZIR GIDA VE ABUR CUBURDAN UZAK TUTUN

Bu durum en çok okul beslenmeleri için geçerli. çocuklarn okul beslenmelerinde hazr gda ve abur cubur gdalardan uzak durulmas, salkl attrmalk olarak nitelendirilen taze ve kuru meyveler, kuruyemiler veya süt ürünlerinin ara öünlerin içine dahil edilmesi gerekiyor. Özellikle ya içerii yüksek poaça, simit, tost gibi besinlerden ve parazit riski tayan iyi pimemi et ürünleri içeren tost gibi gdalardan kaçnlmas art.

DÜZENL D FIRçALAMA ALIKANLII EDNDRN

çocuklara düzenli di frçalama alkanl kazandrlmas da çocukta di çürüklerini engelliyor, bu sayede enfeksiyonlarda ilk bariyer olan az di salndaki olas bozulmalarn önüne geçiliyor.

ELLERN DORU YIKAMASINI SALAYIN

El hijyeni hastalklardan korunmada ana kurallardan biri. çocua yemek öncesi, sonras, tuvalet öncesi ve sonras en az 20 saniye süreyle su ve sabun kullanarak el ykama alkanl edindirilmesi gerekiyor.

SINIFIN HAVALANDIRILMASI çOK ÖNEML

Okul ve snf ortamnn düzenli olarak havalandrlmas için öretmenlerle i birlii yaplmasnn da bir dier önlem olduunu belirten Dr. Koray Hacolu, hastalk bulgular gözlenen çocuklarn hzla tedavi olmalar sayesinde bulacln kontrol altna alnabileceine vurgu yapyor.

REçETESZ ANTBYOTK KULLANMAYIN

Okul dönemi hastalklarnn büyük çounluu virüslere bal enfeksiyonlar olduundan antibiyotiin tedavide yeri yok. Hekimler reçete etmedikçe antibiyotik kullanmndan kaçnlmas gerekiyor.

BU BELRTLER VARSA DOKTORUNA GÖTÜRÜN

Okulda hastalanan, 48-72 saat içinde düzelme bulgusu görülmeyen, ate skl artan ve atei 41 dereceyi bulan çocuklarn, hastalklar daha fazla ilerlemeden ve hastalklarn arkadalarna bulatrmadan mutlaka bir çocuk hekimi tarafndan deerlendirilmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git