Okullar açıldı; göz muayenesine giden çocuk sayısı arttı

Pandemi nedeniyle yaklaşık 1,5 yıldır uzaktan eğitim ile bilgisayar ve tablette eskiye göre daha fazla vakit geçirmeye alışan öğrenciler, okullara gitmeye başladı. Op. Dr. Deniz Marangoz, yüz yüze eğitimin yeniden başlamasıyla bu günlerde tahtayı göremediğini söyleyerek göz muayenesine gelen çocuk ve genç sayısının arttığını söyledi.

Haberler 17.09.2021 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

aban YILMAZ

DYARBAKIR-Göz bozukluklarnn olumasnda ve ilerlemesinde her ne kadar temel sebep genetik faktörler ise de uzun süreler boyunca tablet, telefon ve bilgisayar kullanmann etkisinin de yadsnamaz olduunu belirten Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Deniz Marangoz, unlar söyledi:

Yüz yüze eitimin bu etkiyi biraz azaltaca umulmakla birlikte 1,5 sene de oluan ekran alkanlnn deitirilmesinin zaman ve emek gerektirdii düünülmektedir. Bu nedenle ekranda geçirilen sürelerin mümkün olduunca snrlandrlmas ve 20 dakikada bir, 20 saniyeliine uzak bir noktaya (20feet = 6 metre) baklmas (20 kural) önerilmektedir.

GÖZLÜK KULLANILMASI BAARIYI ARTIRIR

Göz doktoru muayenesi esnasnda tespit edilmi bir göz bozukluuna yönelik gözlük verildii takdirde bu gözlüün düzenli kullanlmas göz yorgunluunu azaltmas ve okul baars açsndan önemli olduunu belirten Op. Dr. Deniz Marangoz,Ekranda uzun süre zaman geçiren k hassasiyeti olan kiilerin mavi k filtreli gözlük camlar kullanmas göz yaplarnn korunmas ve göz yorgunluunun azaltlmas açsndan etkili bir yöntemdir diye konutu.

GÖZ KAYMASINI HMAL ETMEYN

Arada fark edilen ya da her zaman var olan göz kaymalarnn ihmal edilmemesi gerektiini ifade edenOp. Dr. Deniz Marangoz, En ksa zamanda bir göz uzmanna muayene olunmaldr. Pandeminin gerektirdii hijyen önerileri artk her bir kii tarafndan ezbere biliniyor olsa da çocuklar bu anlamda tembihlenmeli, özellikle de ellerini ykamadan gözlerine dokunmamalar, gözlerini hiçbir koulda kamamalar vurgulanmaldr açklamasn yapt.

Gözlerinde kant, çapaklanma, kzarklk, sulanma, ar, batma gibi ikayetler olutuunda zaman kaybetmeden bir göz muayenesine gidilmesinin de önemli olduunu vurgulayan Op. Dr. Marangoz, bunlarn yannda ikayeti olsun olmasn çocuklarn ylda bir rutin muayenelerinin aksatlmamas gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git