Okullar açıldı, salgınlar başladı

Dönmez "Hem çocuğun iyileşme sürecinin kısalması açısından hem de salgınları önlememiz açısından çocuk okuldan alınmalı"

Haberler 08.10.2017 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doktor Ahsen Dönmez okullarn açlmasyla birlikte çocuklarnn kar karya kaldklar hastalklara ilikin, çocuklarn baklnn bir ekilde bunlarla karlamas ve savunmas lazm. çocuun evde istirahat etmesi, C vitamini arlkl beslenmesi, sabahlar protein, ölen sebze arlkl, ara öünlerinde meyve arlkl beslenmesi bu günlerde çok daha önemli dedi.

2017-2018 eitim öretim ylnn balamasyla birlikte okullarda mikrop ve salgnlar da balad. Dönmez yükselen ate ve üst solunum yolu enfeksiyonlarndan, hangi durumlarda doktora bavurulaca ve hangi durumlarda evde müdahale edilebileceine kadar pek çok konuda bilgi verdi.

ATE DÜÜRÜCÜ NE ZAMAN VERLMEL?

çocuklarn ilkokula ve kree baladklar zaman hiç alk olmadklar bir florayla karlatklarn, normalde hep evlerinde duran veya parka giden çocuklarn birden hiç bilmedikleri bir ortam içerisinde bulunduklarn belirten Doktor Dönmez, Bu ortamda da bilmedikleri bir çok mikropla karlayorlar diyerek, genellikle ilk haftalarda çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlar, ate ve döküntülü hastalklar gibi durumlarla karlatklarn dile getirdi. Dönmez, Bunlar aslnda olaan durumlar, çocuklarn baklnn da bir ekilde bunlarla karlamas ve savunmas lazm. çocukta ate durumu varsa, bizim için atein derecesi çok önemli. Subfebril ate yani 38 derecenin alt, atein çok yükselmedii durumlarda öncelikle ate düürücü vermeden atein yükselip yükselmeyeceini takip etmek lazm. Üzerinde kaln varsa giysileri biraz azaltmalar, lk bir pres uygulamalar ve daha sonra atei yarm saatte bir ölçmeleri lazm. Ate 38 buçuk derecenin üzerine çkyorsa, ate düürücü verilmeli, eer bir saat içinde dümüyorsa da doktora bavurulmal eklinde konutu.

Atein vücudun bir savunma ekli olduu ve bu yüzden bu savunmay durdurmamak gerektii ifade de eden Dönmez, unlara dikkat çekti:

Atee hemen müdahale etmemek lazm. 38 derecenin altnda, örnein 37.8 derecede hemen ate düürücü veriliyor. Eer çocukta geçirilmi bir ateli havale, ailede korkulacak bir ateli havale durumu ve çocukta ilerleyici nöromüsküler bir hastalk yoksa öncelikle beklemek daha doru, fakat ate 38 buçuk derecelerinin üzerine çktnda müdahale edilmesi gerekir.

çOCUKLAR OKULA GÖNDERLMEMEL

Ate, grip veya nezle benzeri bir durum gördüümüz zaman çocuu okuldan uzaklatrmak gerektiine de deinen Dönmez, Hem çocuun iyileme sürecinin ksalmas açsndan hem de salgnlar önlememiz açsndan bu gerekli. çocuun evde istirahat etmesi, C vitamini arlkl beslenmesi, sabahlar protein, ölen sebze arlkl, ara öünlerinde meyve arlkl beslenmesi bu günlerde çok daha önemli. Eer ileri durumlar varsa da destek tedavi gerekir bilgisini verdi.

GEREKSZ ANTBYOTK KULLANIMI

Ailelerin okula veya kree giden çocuklarn muhakkak hastalanacan bilmesi gerektiini ifade eden Dönmez, Herkes gibi çocuklar da hastalanabilir. Önemli olan erken müdahale etmek ve yanl ilaçlardan uzak durmak. Özellikle antibiyotii gereksiz yere kullanmamak. çünkü nezle veya gribin tedavisi hiçbir zaman antibiyotikle çözülmez. stirahat, dinlenme ve bol hidrasyon dediimiz sv tedavi alarak geçirilmesi gerekir mesajn verdi.

Ana Sayfaya Git