Okyanuslarda 1,6 milyar maske ‘yüzüyor’

Okyanusların korunması için çalışan OceansAsia kuruluşunun Aralık 2020 tarihli ‘Masks on the Beach: The Impact of COVID-19 on Marine Plastic Pollution ’başlıklı raporunda okyanuslarda yaklaşık 1,6 milyar maskenin ‘yüzdüğü' kaydedildi.

Haberler 12.08.2021 - 01:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son dönemlerde Türkiye de dahil dünyann pek çok yerinde yaanan sel, yangn gibi doal afetler ve artan çevre kirliliinin tüm dünyay risk altndaki doal yaam için harekete geçirdii ifade edildi. Özellikle hayatn ayrlmaz bir parças haline gelen maskelerin bilançosunun ar olduu açkland. Online PR Servisi B2Pressin inceledii Masks on the Beach: The Impact of COVID-19 on Marine Plastic Pollution balkl rapora göre, bileenlerinin yarsndan fazlas plastik ve polimerlerden oluan yaklak 1,6 milyar maske okyanuslarda yüzüyor. Tek bir maskenin yok olmas içinse en az 450 yl gerekiyor.

MASKELERN BURUN DESTEK TELLER DE DENZ CANLILARI çN BÜYÜK TEHDT

B2Pressin inceledii raporda, tek kullanmlk maskelerin doada biyolojik olarak parçalandna ve mikroplastiklere dönüerek hayvanlar tarafndan kolayca yutulabildiine dikkat çekiliyor. Buna göre yutulan plastikler besin zinciri boyunca transfer edildiinden insanlar için de ciddi salk riski oluturuyor. Deniz ekosistemini tehdit eden maske kaynakl bir baka tehlikenin ise tek kullanmlk maskelerin burun destek telleri olduu görülüyor. Raporda bu tellerin balk ve kular için boulma riskini artrd, plastik yüzeyinin ise alg çoalmasn uyararak maskelerin özellikle kaplumbaalar tarafndan yiyecek olarak alglanp tüketilmesine neden olduu belirtiliyor.

2021DE ÜRETLEN 52 MLYAR MASKE, DENZLER KRLETMEYE ADAY

Online PR Servisinin inceledii raporda, 2050 ylnda denizlerde balktan daha çok plastik bulunacana dair tahminler de yer alyor. Buna göre 2021de toplam 52 milyar tek kullanmlk maske üretildii ve bu maskelerin yüzde 3ünün denizleri kirletebilecei öngörülüyor. Tek kullanmlk yerine ykanabilir ve yeniden kullanlabilir maskelerin tevik edilmesi ve atk yönetiminin iyiletirmesi ise denizlerdeki kötüye gidiin durdurulmasnda etkili olaca belirtilen önlemler arasnda saylyor.

çN, YALNIZCA NSAN 2020DE 450 MLYON ADET MASKE ÜRETT

Maske kullanm dünya çapnda Dünya Salk Örgütünün pandemiyi resmi olarak ilan etmesinin ardndan zorunlu klnm ve bu zorunluluun fabrika ve atölyelerin tam kapasite tek kullanmlk maske üretmeye balamasna neden olan büyük bir talep oku yaratt ifade edildi. ncelenen verilerin üretimdeki patlamay da ortaya koyduu belirtildi. Buna göre maskelerin çou çinde üretilirken sadece Nisan 2020de ülkenin günlük maske üretimi 450 milyon adet olarak kaytlara geçti.

Ana Sayfaya Git