Koronavirüsten ölenler arasında sigara içenler çoğunlukta

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili, "Ağır hastalar ve kaybedilen hastalar arasında halen veya geçmişte sigara kullanan oranı yüksek bulunmuştur. Sigara içmek, Kovid-19 enfeksiyonunda olumsuz seyir ve sonuçlarla ilişkilidir." dedi.

Haberler 30.03.2020 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Dal, koronavirüs ve tütün kullanm arasndaki ilikiyi deerlendirdi.

Tütün kullanmnn bata solunum ve kalp-dolam sistemi olmak üzere vücudun bütün dokularna zarar verdiini vurgulayan Dal, koronavirüsün de bu organ sistemlerini tahrip ettiini söyledi.

çinde yaplan çalmalarn solunum, dolam sistemleri ve kalp hastal bulunanlarn koronavirüs belirtileri gösterme olaslnn yüksek olduunu ortaya koyduunu dile getiren Dal, Bu hastalklar olan kiilerin kaybedilme oranlar daha yüksek olduu tans laboratuvar testiyle dorulanm ve 55 bin 924 kiinin deerlendirilmesiyle ortaya konmutur. diye konutu.

- Tütün ürünlerini soluyan Kovid-19 tayclar nefesini dar üflerken virüs de saçmaktadr

Prof. Dr. Elif Dal, 18 Mart itibaryla çounluu çin ve talyada olmak üzere toplam 194 bin 909 koronavirüs olgusunun rapor edildiini anlatarak, sözlerini öyle sürdürdü:

Aralk 2019-Ocak 2020 tarihlerinde yaynlanan 5 çalma incelenerek sigara kullanmayla hastaln iddeti, youn bakm destei, mekanik ventilasyon ihtiyac ve ölüm riski arasnda iliki olup olmad aratrlmtr. Ar hastalar ve kaybedilen hastalar arasnda halen veya geçmite sigara kullanan oran yüksek bulunmutur. Sonuç olarak sigara içmek, Kovid-19 enfeksiyonunda olumsuz seyir ve sonuçlarla ilikilidir. Kantlarn arl arttkça mevcut veriler kuvvet kazanacaktr.

Nargile kullanmna da deinen Dal, nargile azl, hortumu ve fanusunun hepatit C, tüberküloz, uçuk virüsü gibi çeitli hastalklara neden olabileceini ve bunlarn yan sra koronavirüs enfeksiyonunu da yayma olaslnn yüksek olduunu belirtti.

Dal, elektronik sigara ve stlm tütün ürünlerinin de çok zararl olduuna dikkati çekerek, Bu ürünleri soluyan Kovid-19 tayclar nefesini dar üflerken virüs de saçmaktadr. Elektronik sigarada akcier hasar yapan birçok kimyasal vardr. ABDde birçok genç bu nedenle youn bakmda tedavi görmü hatta akcier nakline gitmitir. Elektronik sigara Kovid-19a benzer akcier hasar yapar. Kullanclarn virüsü almas akcier hasarn çok arlatrabilir. ifadelerini kulland.

Dorudan akciere saldran bir virüs dünyay kasp kavuruyor. Akcierine iyi bakm olanlarn ans daha yüksek. diyen Dal, unlar kaydetti:

Yaadmz salgn nedeniyle nargile kafeleri ve kapal alan sigara yasaklarn ihlal eden ikram iletmeleri imdilik kapal. Bu salgndan kurtulduumuz zaman nargilelik tütün sunumunun yasaklanmas doru olacaktr. Elektronik sigara ve stlm tütün ürünlerini yasa d satan internet platformlar kapatlmaldr. Nargile kafeler bir daha açlmamaldr. Akcierimize iyi bakmal, hava dnda baka madde solumamalyz.

- Bu hastalklar, Kovid-19 hastal için dorudan risk faktörü

Türk Toraks Dernei Tütün Kontrol çalma Grubu Bakan Doç. Dr. Asl Görek Dilektal da tütün kullanmnn kalp-damar ve solunumsal hastalklara bal yaam kayb riskini artrdna vurgu yapt.

Koronavirüs enfeksiyonunun hem kalp-damar, hem de solunum sistemine dorudan hasar verdiine iaret eden Dilektal, öyle konutu:

Tütün kullanmnn yol açt balca hastalklar olan akcier kanseri, kalp-damar hastalklar ve KOAH gibi kronik solunum hastal bulunan kiiler salkl bireylere göre, daha ar Kovid-19 hastalna yakalanma riskine sahiptir. Dolaysyla, tütün ürünü kullanmna bal gelien bu hastalklar, ar Kovid-19 hastal için dorudan risk faktörüdür.

Dilektal, tütün dumannn solunum yollarndaki koruyucu mekanizmalar bloke ederek alt solunum yolu enfeksiyon geliimini kolaylatrdn dile getirerek, bunun da koronavirüs salgn için önemli risk faktörü haline geldiini vurgulad.

Kovid-19 ile ayn aileden olan MERS-CoV ve SARS-CoV salgnlar srasnda tütün ürünü kullanmnn hastalarn hayatta kalma ansn olumsuz etkilediine iaret eden Dilektal, unlar kaydetti:

Bu nedenle tütün ürünü kullanmnn terk edilmesi, Kovid-19 gibi solunum yolu enfeksiyonlarnn seyrini olumlu yönde etkileyecei öngörülebilir. Tüm bu gerekçelerle tütün ürünü kullanmnn vakit kaybetmeden terk edilmesi özellikle Kovid-19 salgnnn salmz tehdit ettii u günlerde fevkalade önemli ve önceliklidir.

Ana Sayfaya Git