Ölüm artıyor tehdit büyük!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, "90 bin bandında günlük yeni vaka ilan ediyorsanız, hastalık halen ülkeyi tehdit ediyor demektir. Şu anda ölüm sayılarında da artma olduğuna göre Türkiye hala Covid-19 vakaları ile ilgili tehdit altında. Günlük yaklaşık 200 kişinin ölümü hiç azımsanacak bir rakam değil. O yüzden de tehdit çok büyük" dedi.

Haberler 02.02.2022 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Akn, günlük koronavirüs vaka saylarnn ilk defa 90 binlerin üzerine çktn belirtti. Bu durumun, hastaln yaygn olduu anlamna geldiini söyleyen Akn, herkesi dikkatli olunmas konusunda uyard. Akn, 90 bin bandnda günlük yeni vaka ilan ediyorsanz hastalk halen ülkeyi tehdit ediyor demektir. Sadece bizi deil, pek çok ülkede de ayn sorun yaygn olarak devam ediyor. çünkü bu varyantn en önemli özellii, çok hzl yaylyor olmas. Yani yürürken karlatnz pek çok kii hastalk taycs olabilir. Bu yüzden de hastalk u anda yükselme eiliminde gibi gözüküyor. Umarm daha fazla yaylmaz. çok fazla miktarda enfeksiyon vakas varsa Türk toplumu muhakkak biraz tedirgin olmas, dikkatli olmas ve önlemleri almas lazm. Omicron varyantnn ilk görüldüü dönemlerden sonra Türkiyede en azndan ölüm saylarnda bir düme eilimi vard ama u anda ölüm saylarnda da artma olduuna göre Türkiye gerçekten de hala Covid-19 vakalar ile ilgili tehdit altnda diye konutu.

TÜRKYE COVD-19 RSKN YÜKSEK ORANDA TAIYOR

Prof. Dr. Akn, çok fazla kapal ve açk alan toplantlarnn yapldn belirterek, Bu da Omicron varyant ile seyreden Covid-19 vakalarnn hzla yaylmasn daha da artryor. Okullarn 15 günlük sömestir tatiline girmesiyle ciddi bir ekilde toplumda da hareketlenme oldu. Bu hareketlenme ehirler aras oldu. Dolaysyla hastaln youn olduu bölgelerden baka bölgelere de enfeksiyon tayan kiiler geçti. Burada da yeni odaklar olumasna sebep oldu. Bir önemli nokta da AVM, sinema gibi sosyal etkinliklerin çok youn olduu bölgelerde, çok fazla sayda özellikle asz olduunu beklemediimiz çocuk, genç ya grubu ve maske kullanmama, mesafeye dikkat etmeme olaylarn gözlemliyoruz. Bu da hastaln yaylmasn ve bunlarn arasnda da düük oranda olsa bile hastaneye gidip hastanede youn bakma kadar gidebilecek vaka olaslklar var. Bu nedenle Türkiye hala Covid-19 riskini yüksek oranda tayor dedi.

TEMEL SEBEP HALA COVID-19 ENFEKSYONU

Prof. Dr. Akn, Türkiyede koronavirüs vakasnn, grip enfeksiyonuna yakalananlara göre 15 kat daha fazla olduuna dikkat çekerek, unlar kaydetti:

Biz H1N1 pandemisi srasnda resmi kaytlara göre yaklak 700 civarnda vaka kaybettik. Bunlarn önemli bir ksm gebelerdi. Her yl 200 ile 500 kiiyi gripten kaybedebilirsiniz bizim ülkemizde. Dünyada da bu rakam 200 bin ile 500 bin olarak tahmin ediliyor. u anda Covid-19a bakarsanz yaklak olarak 3-4 milyon belki de 5 milyon insan kaybedilmi durumda. Yl içinde bakarsanz bunun saysnn yaklak olarak 2,5 milyon olduunu görürsünüz. u anda Covid-19 hala insan öldürmeye devam eden bir pandemi olarak kendini gösteriyor. O yüzden de u anda griple Covid-19un karlatrmasn yapmak mümkün deildir. Bizim u anda dominant (üstün) toplumda souk algnlnn, grip benzeri hastaln, youn bakmlara yatn ve kaybettiimiz vakalarn temel sebebi hala Covid-19 enfeksiyonudur. Omicron varyantnn hafif seyrettiine dair uluslararas ve ulusal bilgiler olmakla beraber sadece, Türkiyenin günlük olarak kaybettii vaka saysnda art m var, azalma m var buna baklmasn öneriyorum. Günlük yaklak 200 kiinin ölümünü bu ülke tolere etmemesi lazm. Bunlarn ölüm sebebi dorudan Covid-19dur. Dolaysyla hiç azmsanacak bir rakam deil. O yüzden de tehdit çok büyük.

OKULLARDAK BULAMA EN GERDEK YER

Toplumda yaplan birçok etkinliin risk oluturduunu kaydeden Prof. Dr. Akn, Restoranlardaki kafelerdeki fütursuzca ihmalkar oturular risk yaratyor. Okullardaki bulama en gerideki yer. Bilim Kurulu okullarla ilgili herhangi bir kapatma ya da süreyi uzatmayla ilgili bir ey düünmüyor. Okullar toplumda odak olma açsndan en dikkatli ve en iyi olan. Bilim Kurulunda önlemler zaman zaman tartlyor. Özellikle aya tevik edici önlemler çok önemli. A belki hastaln bulamasn engellemiyor ama hastalanmay engelledii için i gücü kaybnn önüne geçiyor. Bilim Kurulunda en fazla konuulan konulardan biri, alamay artracak önlemler dedi.

Ana Sayfaya Git