'Ölümlere sebebiyet veren hastalıklar aşılar sayesinde azaldı'

Aşıların önemi hakkında açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Emel Şen, “Aşılar yüksek aşılama oranlarına ulaşıldığında yalnızca aşılanan kişileri değil, toplumda enfeksiyon zincirini kırdıkları için aşılanmayanları da korurlar” dedi.

Haberler 28.04.2022 - 01:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Alarn tbbn bugüne kadarki en önemli bulularndan biri olduunun altn çizen çocuk Sal ve Hastalklar Uzm. Dr. Ör. Üyesi Emel en, hiçbir bulu alarn baard kadar insan hayat kurtarmay baaramadn söyledi. Dr. Ör. Üyesi en, her yatan insan hastala kar korunmak için ann önemi anlatmak ve a kullanmn tevik etmek amacyla tüm dünyada 24-30 Nisan tarihleri arasnda kutlanan A Haftas sebebiyle bilgilendirmede bulundu.

HASTALIKLAR AILAR SAYESNDE AZALDI

Dünyada alar sayesinde önlenen ölüm saysnn ylda 6 milyon olarak hesaplandn belirten Dr. Ör. Üyesi Emel en, çiçek hastal etkin bir a olduu için ortadan kaldrlabilmitir. Tip 2 poliovirus (çocuk felci) yüksek alama oranlar sayesinde 10 yldan fazladr görülmezken, Dünya Salk Örgütü 2019 yl sonunda Tip 3 poliovirüsünün ortadan kaldrldn açklamtr. Bu hastalklar dünyada kitle halinde ölümlere, sakatlklara yol açm tedavisi olmayan hastalklardr. Kzamk, kzamkçk, kabakulak, Hib (Hemophilus Influenza Tip B) enfeksiyonlar alanm toplumlarda görülmemektedir. Hastalk ancak baka bir bölgeden gelebilirse, toplumdaki asz ve duyarl gruplar etkileyebilmektedir diye konutu.

TOPLUMDAK ENFEKSYON ZNCRN KIRABLR

Alarn yüzde 100 koruyucu olmadn vurgulayan Dr. Ör. Üyesi Emel en, Bazen alanm kiilerde de hastalk görülebilmekte, ancak hafif ve komplikasyonsuz seyretmektedir. Rotavirüs, su çiçei ve bomaca gibi hastalklarn alanm kiiler hastalansa bile hafif geçirdikleri gösterilmitir. Alar yüksek alama oranlarna ulaldnda yalnzca alanan kiileri deil, toplumda enfeksiyon zincirini krdklar için alanmayanlar da korurlar bilgilerini verdi.

Ann istenmeyen etkisinden daha fazla

çou a tereddüdünün alarn istenmeyen etkilerinden kaynaklandn iaret eden Dr. Ör. Üyesi Emel en, Elbette alarn da ilaçlarn da yararlar yannda istenmeyen etkileri vardr. laçlarn istenmeyen etkilerine daha kolay katlanlmas ilaçlarn hastalara; ann ise salam insana verilmesinden kaynaklanmaktadr. Ann istenmeyen etkilerinin yannda hastaln komplikasyonlar çok daha fazladr. Bir ann kullanma girmesinin bazen en az 10 yl sürebildii bu dönemde tüm istenmeyen etkiler aratrlr, bu etkilerin hastaln kötü etkileri yannda çok hafif olmas durumunda a kullanma girebilir. Kullanma girdikten sonra da tüm istenmeyen etkiler Salk Bakanlnca toplanr, belli aralklarla salk kurumlarna bildirilir ve halen ciddi bir istenmeyen etki görülmemektedir eklinde konutu.

Anne sütü ile beslenme de bir baklklama yöntemidir

Anne sütünün de bir baklama yolu olduunun altn çizen Dr. Ör. Üyesi Emel en, Ylda milyonlarca çocuun ölümünü önleyen, ekonomik, yan etkisi olmayan, az yolundan verilebilen ve souk zincire ihtiyaç göstermeyen bir a olsa, bu halk sal yönünden hemen uygulanmas gerekli ideal bir baklama yöntemini oluturur. te anne sütü ile beslenme böyle bir baklama yoludur. Souk zincir yerine sadece anneyi destekleme scak zincirini gerektirir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git