''Omega 3 koronavirüsle savaşta etkili rol oynuyor"

Yapılan araştırmalara göre Morina Balığı'nın karaciğerinden elde edilen Omega 3, bağışıklık sistemini güçlendirerek koronavirüs ile savaşta etkili rol oynuyor. Bilim insanları, günlük bin miligram kullanılması önerilen omega 3 ve vitaminlerin, hekim kontrolünde tüketilmesi konusunda ise vatandaşları uyarıyor.

Haberler 21.11.2020 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Tunç Akkoç, Norveçte yaplan bir çalma var. Üniversitenin 70 bin kii üzerinde yapt çalma, Morina Balnn karacier yandan elde edilen Omega 3lerin kullanlmasnn, baklk sistemini gerçekten desteklendiini gösteriyor. Zaten biliyorsunuz Norveçte ölüm oranlar ve vaka oranlar da çok düük. Bu yaplan aratrmalar da tamamen bunu gösteriyor dedi.

Norveç, dünyay etkisi altna alan koronavirüs salgnndan en az etkilenen ülkelerin banda geliyor. Bilim insanlar Norveçin pandemi dönemini dier ülkelere göre rahat geçirmesinin sebebinin, Norveçlilerin düzenli Morina Balk Ya tüketmesi olduunu düünüyor. Avrupa Hastalk Önleme ve Kontrol Merkezi(ECDC) rakamlarna göre, pandemi süresince 1 milyonluk nüfus bana düen vaka says 5 bin 11, ölüm says ise 54 olan Norveç, bu alanda Avrupa ülkeleri arasnda son srada yer alyor. Norveçlilerin günlük beslenme alkanlklarn inceleyen bilim insanlar, virüse kar direnç mekanizmas oluturabilecek besinler üzerine Norveç tarihinin en büyük klinik çalmalarndan birini yapyor. Oslo Üniversitesi Hastanesi tarafndan 70 bin kiinin katlmyla gerçekletirilen aratrmadan gelen ilk bulgular, Norveçte kullanm çok yaygn olan Morina Balk Yann içeriindeki Omega 3, A ve D vitaminlerinin baklk sistemini güçlendirdii için koronavirüse kar, vücuda direnç salyor olabileceini gösteriyor. Bilim insanlar ise, salgn döneminde baklk sistemini güçlendirmeye yardmc olacak takviye gdalar, hekim kontrolünde kullanmak gerektii konusunda vatandalar uyaryor.

BN MLGRAM KULLANILMASI ÖNERLYOR

Koronavirüse kar korunmak için baklk sistemini güçlendirmenin önemli olduunu vurgulayan Prof. Dr. Tunç Akkoç, özellikle omega 3 kullanmann faydal olacan kaydederek unlar söyledi:

Baklk sistemini güçlendirmek için tabii ki baz vitaminleri almak gerekiyor. Bu özellikle Kovid-19 döneminde ve dier viral hastalklar için de geçerli. u an önerilen C, A, D vitaminleri gibi takviyeler olabiliyor. Tabii bunun için mutlaka hekime bavurmak lazm. Düzeylerine bakmak, ondan sonra bunlar kullanmak gerekiyor. Omega 3 çok önemli, antioksidan özellii tayan ya asitleri barndryor içinde. Özellikle DHA ve EPA asitlerini içeriyor. Bunu bizim dardan, balklardan alma imkanmz var ancak haftada en az 3 gün balk yememiz gerekiyor bunun için ve farkl piirme yöntemleriyle o ürünü alabiliyoruz. Ama onun dnda takviye olarak verilen ve balklarn hem karacierinden elde edilebilen hem de kaslarndan elde edilebilen omega 3 takviyeleri oluyor. Onlar tabii etkili olacaktr. Bu anlamda da yaplan literatür çalmalarnda, bin miligram kadar bir DHA ve EPA orannn vücut için iyi takviye destek salad söyleniyor.

NORVEçTE KORONAVRÜS VAKA VE ÖLÜM ORANLARI DÜÜK

Prof. Dr. Akkoç, yaplan aratrmalara göre Kuzey Atlantik Denizinde fazla olan Morina Balnn karacierinden elde edilen yalarn kullanlmasnn, baklk sistemini güçlendirdiini dile getirdi.

Norveçte koronavirüs vaka ve ölüm saylarnn düük olmasnn buna bal olabileceinin altn çizen Akkoç, Norveçte yaplan bir çalma var. Üniversitenin 70 bin kii üzerinde yapt çalma, Morina balnn karacier yandan elde edilen Omega 3lerin kullanlmasnn sonunda baklk sisteminin gerçekten desteklendiini gösteriyor. Zaten biliyorsunuz Norveçte ölüm oranlar ve vaka oranlar da çok düük. Bu yaplan aratrmalar da tamamen bunu gösteriyor. Dolaysyla bu Cod liver oil (Morina Bal karacier ya) diye geçen balk yanda A ve D vitaminleri de var. Dolaysyla yaplan çalmalar hem Omega 3 hem EPA, DHA, A ve D vitaminleri balktan elde edildii için, bunun etkili olduunu gösteriyor diye konutu.

HEKMLERNZE BAVURARAK KULLANIN

Omega 3 ya asitlerinin pek çok balktan elde edilebildiini ve hekim kontrolünde kullanlmas gerektiini ifade eden Akkoç, öyle konutu:

Kuzey Atlantik Denizinde, özellikle Norveç tarafnda fazla olan Morina Balnn karacierinden elde edilen Omega 3 ya asitlerinin yan sra, farkl balklardan da elde edilenler de var. Özellikle Oslo Üniversitesinin yapt çalma Morina Balndan elde edilen Omega 3ün etkili olduunu söylüyor. Miktar olarak, bin miligram civarndaki orann doru olduu söyleniyor. Tabii ki fazlas zararl. A ve D vitamini açsndan belirli bir oran üzerine çkt zaman her ey zararl. nsanlar bu dönemde fazladan vitamin almaya çalyorlar. çok takviye var. Ama öncelikle hekimlerine bavurarak kendi vitamin düzeylerini belirledikten sonra vitamin takviyelerini almalar çok önemli ifadelerini kulland.

VRÜSLE SAVA çN DOAL BAIIKLIK SSTEMN GÜçLENDRMEK ÖNEML

Virüsle savaabilmek için doal baklk sistemini güçlendirecek takviye gdalar almak gerektiini söyleyen Akkoç, Özellikle doal baklk sistemimizin çok güçlü olas gerekiyor bununla savamak için. Bu ne kadar güçlü olursa, biz virüsle karlatmzda immün sistem kendini o kadar koruyucu noktaya getirecek. Eer virüs sistemi biraz zayf görürse o zaman aalara, akciere doru inmeye balyor. O anlamda çok daha erken dönemde, virüsle karlatmzda ki mutlaka herkes zaman içinde virüsle karlaacak, o anlamda mutlaka doal baklk sistemimizi güçlendirmemiz için besinleri, takviye gdalar doru kullanmak gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git