Omicron uyarısı: ‘Tsunami gibi!’

Yerlikaya, Omicron varyantı nedeniyle günlük vaka sayısının 100 bine çıkabileceğini belirterek, “Bir tsunamiyle karşı karşıya kalabiliriz” uyarısı yaptı.

Haberler 05.01.2022 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - TTB Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, Omicron varyant nedeniyle günlük vaka saysnn 100 bine çkabileceini belirterek, Bir tsunamiyle kar karya kalabiliriz uyars yapt.

Koronavirüs (Kovid-19) salgnna yakalananlarn saysnda art yaanyor. Özellikle Omicron varyantnn görülmesiyle birlikte ülke genelinde vaka says neredeyse iki katna çkt. Salk Bakanlnn 3 Ocak verilerine göre, son 24 saatte 160 yaamn yitirdi, 44 bin 869 yeni vaka tespit edildi. Türk Tabipleri Birlii (TTB) Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya, önlem alnmad taktirde vaka saysnn daha da artacan söyledi.

KARAMSAR TABLO

Salgnn u an çeitli varyantlarla varln sürdürdüüne dikkati çeken Yerlikaya, en son açklanan verilere göre dünya genelinde 5 milyon 400 bin kiinin salgn nedeniyle hayatn kaybettiini kaydetti. Ancak bu saynn daha fazla olduunu vurgulayan Yerlikaya, Bu, aslnda dünyadaki salk sisteminin çöküünün resmidir dedi. Mevcut salk sistemi, adaki eitsiz dalm, adaki patent sorunu ve yoksul ülkelerin a oranlarnn çok düük olmas ile nüfus mobilizasyona bakldnda parlak bir tabloyla kar karya olmadklarn ifade eden Yerlikaya, Tabi Türkiye bu süreçte dünyann birçok ülkesinden daha kötü bir snav verdi. Türkiye pandemiyi en kötü yaayan ülkelerin banda geldi diye kaydetti.

VAKA SAYISI 100 BN AABLR

Son bir hafta içerisinde ülkede vaka ve ölüm saysnn yeniden trmana geçtiine dikkat çeken Yerlikaya, Omicron varyantyla birlikte bu trmann daha da artacann altn çizdi. Yerlikaya, Omicron varyantnn yaylma hzna bakldnda önümüzdeki 10-15 günlük süre içerisinde Türkiyede günlük vaka saysnn 100 binin üzerine çkma olaslnn olduunu söyledi. Yerlikaya, Bir tsunamiyle kar karya kalabiliriz uyarsnda bulundu.

Yerlikaya, Omicron varyantna kar Salk Bakanlnn ek bir önlem almadn ve salgnn kendi haline brakldn belirterek, Türkiyeyle ilgili en önemli skntlardan biri verilerin effaf olmamas. Bunu ölüm ve vaka saylarnda çok net gördük. Omicron, Delta varyantna göre dört kat daha hzl bulayor. Önümüzdeki dönemde Omicronun baskn su haline gelmeyeceini söylemek mümkün deil. Dolaysyla önümüzdeki bir iki hafta içinde Omicronun baskn su haline geleceini söyleyebiliriz ifadelerini kulland.

OMCRONUN BELRTLER

Delta ve Omicron varyantlarnn yol açabilecei sonuçlar kusursuz frtna olarak nitelendiren Yerlikaya, unlar söyledi: Türkiyede alama oranlar düünüldüünde önümüzde iyi bir tablo görünmüyor. Bu sürecin henüz bandayz. Önümüzdeki dönemde bu durum hastanelere yansmaya balayacak. çok hzl bir artla kar karya kalabiliriz. Özellikle asz olanlar, erken dönemde alanm ve hatrlatma dozu yapmam bireylerin çok ciddi bir etkilenme potansiyelleri var.

Omicronun Delta varyantna göre daha hafif seyrettiini ancak farkl belirtilerinin olduunu aktaran Yerlikaya, Omicronun burun aknts, boaz ars, haprk gibi bir takm üst solunum yoluna yönelik baz ikayetlerle kendini gösterdiini biliyoruz. Dolaysyla daha kolay yayldn biliyoruz. Özellikle hastalk geçirmi ve alanm bireylerin daha hafif geçirdiine dair veriler de var. Alanmam, hatrlatma dozu yapmam, kronik hastalklar bulunanlar hastalandrma potansiyeli çok yüksek diye konutu.

TURKOVAC AI DEL, AI ADAYI

Yerlikaya, Omicronun baskn varyant haline geldii bir dönemde virüse kar etkinlii kantlanm alarn kullanmnn kimi kayglar beraberinde getirdiini dile getirdi. Yerlikaya, Turkovac buna örnek göstererek, Turkovac bir a deil, a aday. Bir a ya da ilacn tanmlanmas için bilimsel metodoloji süreçlerini tamamlamas gerekiyor. Bu süreçlerin Turkovac için tamamlanp tamamlanmadn bilmiyoruz. Dolaysyla bir bilinmezlikle kar karyayz. Turkovacla ilgili bilimsel veriler açklanmad, paylalmad. Ne kadar etkili olduu, yan etkilerinin neler olduunu, faz çalmalarna ilikin verilerin neler olduunu bilmiyoruz. Bu ann u anda kullanma girmesinin doru olmadn düünüyoruz diye kaydetti. Salk Bakan Fahrettin Kocann kameralar önünde Turkovac olduu ileri sürülen hatrlatma dozu asn yapmasna deinen Yerlikaya, Salk Bakanlnn bu konuda ne kadar güvenilir olduu da bütün bu pandemi süreci boyunca biz yaadk dedi.

Ana Sayfaya Git