Omicron'a karşı antikor oluşumu!

Bilim Kurulu Üyesi Şener'den "Omicron" varyantına karşı inaktif aşı açıklaması "Omicron gibi varyantlarda Spike proteininde oluşan bir değişim söz konusu. İnaktif aşıların sadece Spike proteini değil M ve N proteinlerine karşı da antikor oluşumunu tetiklediği ve uyardığı için özellikle bu ve benzeri varyantlara karşı koruma yelpazesinde keskinlik ve üstünlük sağlayacağını düşünüyorum"

Haberler 30.11.2021 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper ener, BionTech asnn uyard Spike proteininin Omicron varyantyla deiime uradnn tespit edildiini bu nedenle yeni varyanta kar inaktif alarn daha yüksek bir koruma yelpazesi sunabileceinin tahmin edildiini belirtti.

ener, özellikle Afrika ülkeleri temelli balayan Omicron varyantnn dünyann farkl ülkelerinde de görüldüünü söyledi. Daha hzl yaylma potansiyeline sahip olduundan üphe edilen bu varyantn PCR testleriyle yakalanabildiini ancak analizinin henüz tamamlanmadn aktaran ener, Mevcut alardan kaçmaya yönelik bir potansiyeli söz konusu deil ama Hong Kongda belirlenmi 2 olgunun, daha önce mRNA Pfizer asyla alanm olgular olmas bir nevi kafalarda soru iareti yaratmaya balad. dedi.

Takip edilen olgularn hafif ya da ar seyrettiiyle ilgili de bilimsel bir verinin olmadn kaydeden ener, ön bilgiler ve meslektalarndan örendii kadaryla klinik tablonun dier varyantlarla ayn olduunu gördüklerini aktard.

Alarn bu varyanta etkililii konusunda da aratrmalarn sürdüünü belirten ener, mRNA alarnn sadece Spike proteinine kar antikor oluturduunu, inaktif alarn ise bu proteinin yannda N ve M proteinlerine kar da antikor oluturduunu, Omicron varyantyla bunun bir avantaj olarak ortaya çktn dile getirdi.

Prof. Dr. ener, öyle konutu:

BioNtech asnn sadece Spike proteinine kar oluturduu antikor yantnn Omicron varyantndan olumsuz etkilenebilecei yönünde bir hipotez var. çünkü Omicron varyantnda Spike proteinin çok youn bir mutasyon ve deiimi söz konusu. 30 farkl bölgede deiim tespiti var. Sadece Spike proteini antikoru oluanlar için dezavantaj olabilir.

Bizim ülkemizde uygulanan inaktif alar Sinovac ve TURKOVACn bu açdan bir avantaj olabilir. naktif alarn sadece Spike proteini deil M ve N proteinlerine kar da antikor oluumunu tetikledii ve uyard için özellikle bu ve benzeri varyantlara kar koruma yelpazesinde keskinlik ve üstünlük salayacan düünüyorum.

AI ADALETSZLN GDERECEK

TURKOVACn seri üretimine geçmesi için Salk Bakanlnn erken ve acil kullanm onay bavurusunda bulunduunu hatrlatan ener, sürecin tamamlanmasnn ardndan Türkiye ve Afrika ülkelerinde kullanma balanmasyla dünya üzerindeki a adaletsizliinin sona ereceini söyledi.

ener, son dönemde toplumda maske, mesafe ve hijyen kurallarna uyum konusunda rehavetin yaandn da belirterek yeni varyantla ilgili belirsizlik ortamnda tedbirlere azami özen gösterilmesinin önemine dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git