Omicron'da 18 yaş altı süper bulaştırıcı grupta

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, Covid-19'un Omicron varyantının Türkiye'de görülmesinin ardından yayılım hızının artışıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Sakarya, Türkiye'nin 3'te birini oluşturan 18 yaş altı nüfusun Omicron varyantında süper bulaştırıcı bir grup olduğunu belirterek, "18 yaş altı grup okullara gidiyor, okuldan çıkıp kafeye gidiyor. Hasta olmuyorlar ama virüsü eve taşıyor" dedi.

Haberler 31.12.2021 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlndan yaplan açklamaya göre, 18 ya üstü kiilerin yüzde 80inin alandn belirten Enfeksiyon Hastalklar Uzman Prof. Dr. Serhan Sakarya, 18 ya alt grup okullara gidiyor, okuldan çkp kafeye gidiyor. Hasta olmuyorlar ama virüsü eve tayor. 3 al olduunu söyleyen ebeveynler, çocuun okulda Covid-19 vakas çkt için hastala yakalandn iletiyor. Ancak virüsün hzl yaylmasnda okullarn açk olmasn neden göstermek büyük bir hata. Bizim artk okul çana gelmi her çocuu alamamz gerekiyor. Onlar alarsanz, dierlerini koruyabilirsiniz. çocuklar maske takmyor, birbirleriyle alverite bulunuyor, birbirlerinin içeceklerinden kullanyor. Bunlar o ya grubu için normal davranlar. Bu ekilde dolaan virüs, kendilerini hasta etmiyor ama ailelerini çok ciddi hasta ediyor dedi.

ESKS GB ÖLDÜRÜCÜ BR HASTALIK DEL

Omicron varyantnn ilk olarak ortaya çkt Afrikann dünyada Covid-19 asn en az yapabilen yerlerden biri olduunu vurgulayan Prof. Dr. Sakarya, birçok hastann çok kolay enfekte olduunu dile getirdi. Bundan sonraki mutasyonlarn da ann olmad bölgelerde ortaya çkacan öne süren Prof. Dr. Sakarya, Omicron bulac olmasna karn eskisi gibi öldürücü bir hastalk olarak karmza çkmyor. Ann da katksyla hem klinik hem laboratuvar olarak hastalk çok hafif seyrediyor. Virüsü dünyada yok etmek durumundayz. Türkiyede Omicron bundan birkaç hafta öncesine kadar 6 vakada ortaya çkmt. Hollanda ve Avrupada da böyleydi. Fakat u an birçok Avrupa ülkesinde hakim varyantn Omicron olduu açkland. A olmu kiilerde hastaln oluma riski veya enfeksiyonun iddeti konusunda ciddi farkllklar var. A olanlarda enfeksiyonun iddetinin hafif geçirildiini biliyoruz diye konutu.

OCAK VE UBAT AYINDA VAKA SAYILARI ARTAR

ngiltere, Almanya, Hollanda ve ABDde pandeminin bandan bu yana kaydedilen en yüksek verilerin açklandn söyleyen Prof. Dr. Sakarya, Amerikada geçen hafta içinde 7 günde 1 milyon 700 bin vakann ortaya çktn belirtti. Prof. Dr. Sakarya, öyle devam etti: ngiltere de 600 bin vaka açklad. Nüfuslarna bakldnda bu rakamlar oldukça ciddi. Günlük vaka says 100 binlere ulayor. Bu Covid-19 baladndan beri rekor say. Önümüzdeki dönemde biz de kiisel korunma yöntemlerini daha sk uygulamazsak, alamay her gruba indiremezsek, önümüzdeki ocak ve ubat aynda her gün bildirilen 20 bin ve altndaki vakalarda kalabileceimizi düünmüyorum.

SOLUNUM ZOLASYONU YAPINIZ

Pandeminin bandan bu yana ortaya çkan bütün varyantlarda hasta olmamak için gerekli kurallarn uygulanmas gerektiini anlatan Prof. Dr. Sakarya, Solunum izolasyonu yapnz. Mesafeyi koruyunuz, hijyene dikkat ediniz. Türkiyede normalleme sonrasnda hiç Covid-19 olmam gibi yaayan insanlar var. Restoranlar, kafeler, alveri merkezlerinde bir sürü insan mesafesiz, maskesiz sosyal yaamlarna devam ediyor. Sonra da virüsü ciddi sorun yaayabilecek insanlara bulatryorlar ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git