Omurga eğriliği olan anne babalar dikkat

ÇOCUKLUK döneminde ortaya çıkan skolyoz (omurga eğriliği) doğru bir planlama ile kontrol altına alınıp tedavi edilebiliyor. Skolyozu olan anne ve babaları uyaran Prof. Dr. Emre Acaroğlu, "Sizde bu hastalık varsa çocuğunuz skolyoz olma ihtimali oldukça yüksek" dedi.

Haberler 29.05.2018 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Skolyozu omurgann sa ya da sola doru erilmesi eklinde tanmlayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Emre Acarolu, hastaln belirtilerine dikkat çekti. 10 skolyozlu çocuktan 9unun kz olduunu belirten Prof. Dr. Emre Acarolu, östrojen hormonun kz çocuklarn hastala eimli hale getirdiini söyledi. Skolyozun sklkla çocukluk döneminde fark edildiini anlatan Prof. Dr. Acarolu En sk skolyoz ergenlik ça yani 9-10 yalarnda balar, 13- 14 yalarna kadar uzanr. çocukluk çanda çkan skolyozlarn genetik olduunu düünüyoruz diye konutu.

10 BN çOCUKTAN BRNDE CERRAH LEM UYGULANIYOR

Ailelerin çocuklarnda küçük bir skolyoz tehis ettiklerinde panie kapldklarn belirten Prof. Dr. Acarolu, Skolyoz bir felaket deil. Skolyozu olan çocuklarn yüzde 5inde klinik olarak skolyoz bulgusu aryorlar. Bunlarn da yüzde 1 ile yüzde 5inde tedaviye gereksinim duruyorlar. Yüzde 3 ile 4ü korse tedavisi ya da benzer bir tedaviye ihtiyaç duruyorlar. Yüzde 1inde yani skolyozu olan çocuktan her bin ile 10 bin çocukta bir cerrahi ileme ihtiyaç duyarlar ifadelerini kulland.

KORSE KULLANIMI VE DÜZENL EGZERSZ ÖNE çIKIYOR

Skolyoz tedavisinde uygulanan yöntemleri sralayan Prof. Dr. Acarolu, Skolyozda etkinlii ispat edilmi birkaç tane yöntem var, bunlardan bir tanesi cerrahi dnda korse kullanmaktr. yi yaplm korselerin skolyozun seyrini deitirdiini biliyoruz. Korse tedavisinin baars oldukça yüksek oluyor. Tek basna egzersizin skolyozun doal seyrini deitirmediini biliyoruz. Skolyoz için yüzme okullar, özel egzersiz programlar var, bunlar tek basna uygulandklar zaman skolyoza bir etkileri yok. Ama korse kullanan çocuklarda korseyle birlikte egzersiz verilmesi korsenin etkinliini artyor dedi.

ALELER HASTALIA KARI SAKN YAKLAMALI

Skolyozun tehis edildii aamann tedavinin baarsnda önemi olmadnn altn çizen Ailelere tavsiyem sakin olmalar. çocuumuz skolyoz alacak diye çok fazla korkmaya gerek yok. Ailede skolyoz varsa çocua biraz daha yakndan bakmak gerekiyor. çocuun küçük yalardan düzenli egzersiz yapmasnn salanmas ve düzenli kontrollerin ihmal edilmemesi önem tayor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git