'Omurga eğriliğinde aileler dikkatli olmalı'

ORTOPEDİ ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Fatih Karaaslan, omurga eğriliğinde erken teşhisin önemine vurgu yaparak, "Fark edilmeyen ya da önemsenmediği için ihmal edilen çok hasta ile karşılaşıyoruz. Skolyozun ilerlemesi ile hastalık, tedaviye daha dirençli oluyor. O nedenle ailelerin ergenlik dönemindeki çocuklarını skolyoz belirtileri açısından dikkatli bir gözle izlemesi ve bir asimetri görüldüğünde doktora başvurmaları gerekiyor" dedi.

Haberler 23.07.2018 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erken tan sayesinde tedavi baarsnn çok yüksek olduunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji uzman Doç. Dr. Fatih Karaaslan, Omurgann yana ya da öne doru eilmesi durumu olarak bilinen bir sorun. Üstelik sk görülüyor ve ilerlediinde yaam tehdit eden bir soruna dönüebiliyor. Skolyoz omurgann saa ya da sola doru eilmesi anlamna gelen bir tanm. Üstelik bir hastalk deil, yalnzca bir bulgu. Yani çeitli hastalklar omurgann dik durmasn engelleyerek eilmesine ve dolaysyla da skolyoz oluumuna yol açyor. Skolyoz, farkl nedenlerle ortaya çkt gibi farkl yalarda da ortaya çkabiliyor. Fark edilmeyen ya da önemsenmedii için ihmal edilen çok hasta ile karlayoruz maalesef. Skolyozun ilerlemesi ile hastalk, tedaviye daha dirençli oluyor. O nedenle ailelerin ergenlik dönemindeki çocuklarn skolyoz belirtileri açsndan dikkatli bir gözle izlemesi ve bir asimetri görüldüünde doktora bavurmalar gerekiyor diye konutu.

OMURGA ERL

Ortopedi ve Travmatoloji uzman Doç. Dr. Fatih Karaaslan, skolyozun iki tipinin olduunu, bunlardan ilkinin doumsal yani anne karnnda oluan baz anormallikler sonucunda gelitiini belirtti. diopatik Adelösan Skolyoz ad verilen yani nedeni tam olarak bilinmeyen ikinci grubun ise daha çok kzlarda görüldüünü ifade eden Karaaslan, bu eilmenin ergenlie geçi döneminde ortaya çktn söyledi.

Ergenlik döneminde her yüz çocuktan 3ünde ortaya çkan nedeni bilinmeyen skolyoz, bazen daha erken dönemde de ortaya çkabiliyor. Bu skolyoz türünün 5 ya altnda olumaya balayabileceini belirten Doç. Dr. Karaarslan, Bu çocuklarda skolyozdan kaynaklanan göüs kafesi skkl oluabiliyor. Göüs kafesinin bu ekilde daralmas kalp, akcier fonksiyonlarn olumsuz ekilde etkiliyor. O nedenle bu çocuklarda da baarl sonuçlar alnabilmesi için erken tehis edilmesi ve tedaviye balanmas çok önemli diyor.

Skolyozun erken dönemde fark edilmesi durumunda fizik tedavi, korse gibi medikal yöntemlerle düzeltilebileceini vurgulayan Doç. Dr. Karaaslan, ilk 20 derecelik erilikleri sadece baz sportif aktiviteler ve rehabilitasyon programlaryla takip ettiklerini belirtti. 2040 derece arasnda ve bazen de 45 derece aras erilikleri bulunan hastalarda ise özel üretilen korseler kullanldn ifade etti. 45 derece ve üzeri skolyozun olduu durumlarda ise seçenekler arasnda cerrahi seçeneklerin bulunduunu sözlerine ekleyen Karaaslan, Ameliyat sonrasnda ise özellikle çocuk hastalarn büyük bir hzla iyileiyor. çocuklar ayn gün ayaa kalkp gündelik yaamna geri dönüyor dedi.

Ana Sayfaya Git