Omurga sağlığınız için 3 dakika!

Bel ve omurga sağlığını korumak için stresten uzak durmak ve su tüketimini artırmak gerekiyor. Her sabah kalktığınızda ellerinizi ayak parmaklarınıza uzatın, gövdenizi sağa ve sola döndürün, ellerinizi tavana uzatarak yapacağınız üç dakikalık hareketle omurga sağlığınızı koruyun.

Haberler 03.03.2017 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Defne Kaya, bel ve omurga arsnn herkesin hayatnn bir döneminde yaad ortak bir sorun olduunu belirterek bunu tetikleyen eyin ise kötü duru (postür) olduunu söyledi.

Otururken, ayakta, yatarken, bir ey kaldrrken, öne-arkaya eilirken ya da ite çalrken ki hatal duruumuzdan kaynaklanan arlarn genellikle birkaç hafta içinde geçtiini belirten Doç. Dr. Defne Kaya, eer önlem alnmazsa yeniden ortaya çkabileceine dikkat çekti.

Gerginlik ve stresten uzak durun

Bel ve omurga arlar ile temel dört kuraldan bahseden Doç.Dr. Defne Kaya, bu kurallar öyle sralad:

- Pozitif düünün. Gerginlik ve stres bel arsna yol açar.

- Dik durun. Burada dik durmay öyle açklamalym: çok oturmayn. çok yatmayn. Tüm hareketlerinizde inner winner denilen gözlerin, omuzlarn, kalçalarn, diz ve ayaklarn ayn hizada olma duruunuzu koruyun.

- Derin, sakin ve yava nefes aln. Elinizi sklkla karnnza yerletirerek, nefesinizi buraya doldurun. çocuklar karn solunumu yapar. Mutlu ve sakin olmalarnn sebeplerinden birisi de karn solunumu yapmalar.

- Yumuak hareket edin. Ani ve sert hareketler omurganz zorlar ve yaralar.

13 öneriyle omurga sal korunabilir

Doç. Dr. Defne Kaya, bel ve omurga sal ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. 13 öneriyle bel ve omurga saln korumak mümkün. te o tavsiyeler:

Fazla kilolardan kurtulun: Her fazla be kilo bel ars riskini %5 artrr.

Srt çantasna dikkat: Srt çantas vücut arlnzn %15ini geçerse bel arsna yol açar

Susuz kalmayn: Vücudunuzun %60 sudan olumaktadr. Susuz kalmak ya da az su tüketmeniz kaslarnzn ve disklerinizin yapsn zayflatr, zedelenmelere açk hale getirir ve yava iyilemesine neden olur. Omurganzn sal için her gün 2-3 litre su tüketmelisiniz.

Ayaktayken, yerden ar bir ey kaldracaksanz: Eyay bedeninize yakn tutarak ve belinizi deil, izlerinizi bükerek kaldrn.

Hareket edin: Kötü duru ve hareketsizlik bel arsnn önemli tetikleyici unsurudur.

Yürüyü yapn: Yürümek vücudu kuvvetlendirir ve omurganz doal yapsnda dik tutmaya yardmc olur, duruunuzu düzeltir.

Kötü durutan uzak durun: Omurganza bask oluturur ve ba ars, yorgunluk, bel ars yapar.

Sigara içmeyin: Sigara, omurganzdaki yaplara yeterli besin ve oksijenin gitmesine engel olduu için bel ars ve fta yol açar.

Yoga yapn: Yoga, omurga kaslarnz hem gevetme hem de kuvvetlendirme özelliine sahip bir tekniktir. Bel arsnn alternatif bir tedavi seçenei olarak giderek parlamaktadr.

Salkl sandalyede oturun: Desteksiz veya arkal ksa bir sandalyede uzun süre oturmak, bel arlarnn %40 artryor. Sandalyenizin en az kürek kemiklerine kadar uzanmas, arkaln bel kavsini sarmas ve hafif arkaya eimli olmasna dikkat edin. Sandalyede otururken ayanzn yerle tam temas önemli.

Stresten uzak durun: Stres, omurga etrafndaki kaslarnz üzerinde ksaltc/gerginletirici etkiye sahiptir. Meditasyon yapmak, günlük basit egzersizlere ve çalrken küçük germe hareketlerine zaman ayrmak iyi gelecektir.

Uykuya dikkat: Uykusuz ya da yetersiz uyku, omurga kaslarmzn gevemesi için yeterli zaman bulamamas demek. Bel arnz veya srtnzda gerginlik varsa günde 8 saat uyumaya çaln.

Hamilelik dönemine dikkat: Hamilelik srasnda bel ars %50-75 oranndadr. Hormonlarn ba ve kaslar üzerindeki gevetici etkisi, bebein arlnn artmas ve pozisyonunun deimesi, bel arsna yol açabilir. Egzersiz ve destekleyici yastklar özellikle hamileliin ileri dönemi için önemli olabilir.

Her sabah 3 dakika yapn

Doç. Dr. Defne Kaya, her sabah yaplacak 3 dakikalk bir hareketle bel ve omurga saln korumann mümkün olduunu belirterek öyle konutu:

Sabah kalktnzda, ellerinizi ayak parmaklarnza uzatan, gövdenizi saa ve sola döndüren, ellerinizi tavana doru uzatan, üç dakika yapacanz birkaç hareket omurganza salk katacaktr. Herhangi bir salk sorununuz ve ilaç kullanmnz varsa doktor ve fizyoterapistinize danmadan egzersiz yapmayn. Dik durarak yaamda çok daha fazla eyi görür ve kefedersiniz Bel ve omurga salnz için hareket edin, su için, mutlu olun, spor yapn, üretin, sevgi ile kaln.

Ana Sayfaya Git