Omuz ağrısının nedenleri ve tedavisi

Omuzlar, en çok sorun yaşanan eklemlerin başında geliyor. Yapılan yanlış hareketler, anlık kazalar ya da sık kullanmaya bağlı olarak omuz eklemlerinde hasarlar görülebiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları, omuz eklemlerinde yaşanan sorunlar ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

Haberler 08.08.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kas kirilerinde anma ve yrtk, eklemlerde çkk ve krklar en sk yaanan problemler arasndadr. Genellikle yaplan ani ya da yanl hareketler, kazalar omuz bölgesi eklemlerinde hasarlara yol açabilmektedir. Omuz bölgesinde oluan problemlere en ksa sürede müdahale etmek gerekir. Aksi takdirde zaman içinde kireçlenmelere yol açabilir. Bu durum da cerrahi müdahaleyle tedavi ansn ortadan kaldrabilmektedir. Dolaysyla omuz Arlarnn hafife alnmamas gerekir. Kollar yukar kaldrldnda, arkaya uzanldnda ya da omuz üzerine yatldnda iddetli ar yaanmas halinde bir uzmana bavurulmas gerekir.

Omuz çkklarna acil müdahale gerekiyor

Omuz çkklar, özellikle genç ya grubunda görülmektedir. Kemik uçlar zorlanarak normal konumlarndan çktnda, iddetli bir ar yaanr. Bu sorun bazen darbe veya vücuttaki yatknlk, bazen de dümenin yaand sporlarn yaplmas nedeniyle de ortaya çkabilmektedir. Böyle bir sorun görüldüünde, hastann eklemi oynatmadan, hareket ettirmeden bir salk kurumuna bavurmas gerekir.

Tedaviyi takip eden birkaç hafta istirahat eden hasta, sonrasnda normal aktivitesine dönebilir. Ancak genç ya grubu bata olmak üzere, her bireyde omuz çknn tekrarlayabildiinin unutulmamas gerekir. Bazen de doutan esnek yapl hastalarda omuz eklemi darbe olmakszn kolaylkla çkabilir. Omuz çknn tekrarlamas halinde cerrahi yönteme bavurulabilir. Tedavi sklkla artroskopik yöntemlerle, tamamen kapal ameliyat tekniiyle, birkaç küçük delikten kameralarla girilerek yaplr. Cerrahiyle; omuz ekleminde tekrarlayan çka neden olan labrum yrt tamir edilebilir, gevemi omuz kapsülü eski gerginliine kavuturulabilir. Bu tip yatknlk durumlarnda hastaya fizik tedavinin yan sra davran eitimi de verilmektedir.

Anmaya bal yrtklar görülebiliyor

Vücut yllar içinde ypranabildiinden çok kullanmaya bal olarak da anma sorunlar oluabilmektedir. Kas kirileri, dümeye ve çarpmaya bal olarak kopabilmektedir. leri ya grubunda ise daha çok anmaya bal dejeneratif yrtklar olumaktadr. Omuzu yukar kaldrrken destek olan, döndürücü klf rotator manet ad verilen kaslarda yrtk görülebilir. Ev içinde yaplan hal silkelemek, yüksek bir rafa uzanmak gibi en basit hareketler bile soruna yol açabilmektedir. Bir hareketin sürekli yaplmas kaslarn yava yava kopmas, zaman içinde de yrtlmayla sonuçlanabiliyor. Fiziki muayene srasnda anlalsa da MR ile yrtn yaps ve beraberinde uygulanacak tedavi yöntemi tespit edilmektedir. Tam olarak bir yrtk varsa, hastann aktivitesini etkiliyorsa ve ya da uygunsa artroskopi; yani kapal cerrahi tercih edilmektedir. Tam deilse, omuzda anma eklindeki ve hastann hareketine devam edebildii durumlar da genellikle fizik tedavi veya enjeksiyonla tedavi edilmektedir.

Omuz tendon zorlanmalarna istirahat art

Omuz tendon anmalarn ifade eden tendon iltihab, tpta mikropsuz iltihaplar; yani tendinit olarak tanmlanmaktadr. En sk ani, yüklenmeyle balanan sportif aktivitelerde görülür ve adalelerin henüz egzersize hazr olmamasndan kaynaklanmaktadr. Tendinitte kolu yukar kaldran ya da pazu kasnn kiriinde yrtklar olumaktadr. Uygun olmayan teknik ve hareketler, tendon üzerine fazla yük yaparak bu soruna yol açabilir. Yrtk büyük deilse ilaçlar, enjeksiyon, fizik tedavi ve istirahat tedaviyi desteklemektedir. Tam yrtk halinde kapal cerrahi gündeme gelmektedir. Tendon yrtklar tamir edilmedii takdirde ilerleyen zamanlarda omuzda kireçlenme yapabilir. Bu durumda hasta kapal ameliyat ansn kaybederek, protez kullanmak zorunda kalabilir.

Ana Sayfaya Git