'Omuz bir kez çıktığında tekrarlama riski, yüzde 80'

ORTOPEDİ ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Karaaslan, omuz çıkığıyla ilgili "Omuz bir kez çıktığında tekrarlama riski, yüzde 80'dir. 'Artroskopik' ameliyat yöntemleri, ameliyat sonrasında iyileşen hastada tekrar çıkık oluşma riskini yüzde 80'den yüzde 3 ile 20 arasına düşürüyor" dedi.

Haberler 16.09.2018 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Karaaslan, tekrarlayan omuz çkklar ve tedavi yöntemi hakknda bilgi verdi. Karaaslan, Omuz, kolumuzla gövdemizin birleim yeridir. Gün içinde en fazla kullandmz ksmlardan biridir. Yüzeylerin birbiriyle uyumu, hemen hemen hiç yoktur. Bu da eklemin bir arada durmasn çevreleyen esnek yapdaki yumuak dokular salar. Bu yumuak dokularn esneklii, hareketin üst snrlarnda eklemi bir arada tutmaya yetmez ve omuz eklem yerinden çkar diye konutu.

TEKRARLAMASI NEREDEYSE KAçINILMAZ

Omuz çknn, özellikle spor aktiviteleri ve basit kazalar sonucu meydana geldiini kaydeden Doç. Dr. Karaaslan, Omuz çk, özellikle 18 ile 30 ya aras gençlerde ve sporcularda sk görülen bir sorun. çktnda çok ciddi bir ekil bozukluu ve ar oluturuyor. Yerine oturtulduunda ise bu sorunlar ortadan kalkyor. Ancak omzu yerinde tutan contaya benzer bir yap, omuz ilk çkt anda zarar görüyor. Bir ksm yrtlyor ve yerinde durmas zorlayor. te bu durumda da omuz çkklarnn tekrarlamas neredeyse kaçnlmaz oluyor. Omuz bir kez çktnda tekrarlama riski, yüzde 80dir dedi.

Omuzdaki sorunun artroskopik denilen kapal cerrahi müdahaleyle giderilebildiini aktaran Doç. Dr. Karaaslan, tedaviyle ilgili unlar söyledi:

Tekrarlayan omuz çkklarnda artroskopik ameliyat yöntemleri tercih ediliyor. Omuz çkna özel yaplan artroskopik ameliyata ise bankart deniliyor. Küçük bir kamera ile görüntülenen eklem çevresinde açlan deliklerden eklem içindeki bozukluk gideriliyor. Ameliyat sonrasnda iyileen hastada tekrar çkk oluma riski, yüzde 80den yüzde 3 ile 20 arasna düüyor.

Ana Sayfaya Git