Omuzda gelişen ağrıya dikkat

Hareket kabiliyetini azalttığı için giyinme, kişisel temizlik ve bakım gibi en temel günlük işlerimizi bile yapamaz hale gelebiliyoruz. Bunun yanı sıra yol açtığı ağrı nedeniyle de hayat kalitemizi oldukça düşürebiliyor. İş ve sosyal hayatımızda bize büyük sorunlar yaşatabilen bu tablonun adı; omuzda kas yaralanmaları!

Haberler 12.06.2018 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Arel Gereli özellikle masa ba çalanlarnn omuzda kas yaralanmalar açsndan risk altnda olduklarna iaret ederek, Bu durum uzun saatler boyunca omzu öne doru açlandrarak çalmaktan kaynaklanyor. Bu nedenle masa ba çalanlar omuzlarn mutlaka geriye almal ve dik duracak ekilde oturmallar. Saat ba 5-10 dakika çalmay brakmal ve hareket etmeliler. diyor.

Gece istirahat halindeyken aryorsa

Omuz kaslar kolun ve elin istenilen noktaya hareket etmelerini salayan ana kaslarmz oluturuyor. Bu kaslar ayn zamanda omuz eklemini yerinde tutmakla görevliler. Böylesine önemli bir fonksiyonu olan omuz kaslarmz günlük kullanmda maruz kalnan zorlamalarla zaman içinde ypranarak kemie yapma yerinden kopabiliyor. Bunun sonucunda da omuzda kas yaralanmalar sorunu geliiyor. Omuz bölgesi kas yrtklarnn en tipik belirtisi ise omuzda gelien ar. Ar omuz çevresine ve kola doru yaylabiliyor. Balangçta kullanm arsyla kendini gösteriyor, ancak tablo ilerledikçe ar gece istirahat halindeyken de balyor. Doç. Dr. Arel Gereli deiik derecelerde hareket kaybnn da tabloya mutlaka elik ettiini belirtiyor.

Hareket kayb geri kazanlyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Arel Gereli omuzdaki kas yaralanmalarnda tedavi eklinin yrtn büyüklüüne bal olarak deitiine iaret ediyor. Küçük ve ksmi yrtklarda omuz içi enjeksiyonlarla ary, ardndan yaplan fizik tedaviyle de yrt kontrol altna almak mümkün olabiliyor. Tabii ki hastann da hareketlerine dikkat etmesi gerekiyor diyen Doç. Dr. Arel Gereli sözlerine öyle devam ediyor: Eer yrtk büyük ya da tam kat ise yrtlan bölgenin cerrahi yöntemlerle onarlmas gerekiyor. Onarm sonrasnda yrtk kapatld için hastann ars geçiyor. yileme ilerledikçe fizik tedaviyle hareket kayb geri kazanlabiliyor. Ancak onarm ileminin belki de en büyük getirisi, sorunun kötülemesini önlemek. çünkü omuz bölgesi kas yrtklar baladktan sonra genelde ilerleyerek tamir edilemeyecek safhaya ulaabiliyor.

Kapal yöntemle onarlabiliyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Arel Gereli omuz bölgesindeki kas yrtklarnn büyük çounluunun kapal yöntemle onarlabildiini belirtiyor. Bu yöntemin hastann ameliyat sonrasnda günlük hayatna daha erken dönmesini saladn söyleyen Doç. Dr. Arel Gereli u bilgileri veriyor: Ameliyattan sonra bir ya da iki gece hastanede kalmak ar kontrolünde yarar salyor. Hasta ameliyattan bir hafta sonra masa ba ilere balayabiliyor, ameliyat edilen kolunu günlük aktivitelerde yardmc olarak kullanlabiliyor. Yrtn büyüklüüne bal olarak 6-8 haftada tam kullanm mümkün oluyor.

Omuzlarnz mutlaka geriye atn

Ar cisimleri tek elle yüksee kaldrmak omuz kaslarnda çok yük oluturuyor. Nesneleri mümkün olduunca çift el ile ve gövdenize yaklatrarak kaldrmaya özen gösterin.

Spor amaçl arlk çalmasn hazrlksz ve plansz bir ekilde yapmayn.

Uzun mesafe yüzüyorsanz omuzlar yormamak için ksa molalar verin.

Sigara içiyorsanz bu zararl alkanlnzdan vazgeçin. Sigara içenlerde iyileme kabiliyeti bozulduu için kas yrtklar ilerler.

Duru bozukluklar kas uyumunu bozarak yrta sebep olabiliyor. Bu nedenle masa banda uzun saatler çalyorsanz, kürek kemiklerini öne açlandrarak durmaktan kaçnn. Omuzlarnz mutlaka geriye aln ve dik duracak ekilde oturun. Bunu salamak için bilgisayar ekrann olabildiince yükseltmeniz gerekiyor. Ayrca oturduunuz yerden ar çanta, dosya kaldrmaya çalmayn.

Ana Sayfaya Git