Önemli bir sağlık sorunu: İdrar kaçırma

İdrar kaçırmanın hayat kalitesini etkileyen bir problem olduğunu ve farklı şekillerde görülebildiğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Önay Yalçın, bu problem hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Haberler 27.08.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

drar kaçrma, ne yazk ki özellikle kadnlarda sk görülen çok önemli bir yaam kalite sorunudur. Kabaca her üç kadndan biri idrar kaçrma skntsn yaar. Ancak bu sorunun boyutu çok farkl olabilmektedir. Ar vakalarda, devaml ped tamak zorunda kalan kadnlarda, idrarla slanm pedlerle ciltte de tahri görebilmekteyiz. Mantar ve bakteri enfeksiyonlar da geliebilmektedir. drar kaçrma baka yaknmalarla birlikte olabilir. Sk sk idrara gitme, skma, gece idrara sk kalkma, idrar yaparken yanma veya kesik kesik idrar yapma, idrar yapamama, tam boaltamama bu yaknmalar arasnda saylabilir.

FARKLI EKLLERDE GÖRÜLEBLYOR!

drar kaçrma çok farkl ekillerde olabilir; gülerken, öksürürken, ar kaldrrken veya spor yaparken görülebilir. Dier bir idrar kaçrma da tuvalete yetiememe eklindedir ki genellikle yala birlikte daha sk görülür veya mevcut ikyet arlar, neredeyse devaml idrar akndan söz edilir. Baz kadnlarda her iki tipte kaçrma birlikte bulunur. Uyku srasnda idrar kaçrma olabilir. Bu sorun sadece çocuklukta görülmez, erikin kadnlarda da olabilir. çok skntl bir durum ise beraberlik srasnda idrar kaçrmadr. Mesanenin doluluunun fark edilmemesi halinde tama ile idrar kaçrma meydana gelebilir. drar yollar ile üreme sistemi organlar arasnda, doutan veya sonradan operasyon komplikasyonu olarak meydana gelen anormal açklklar da devaml idrar ak eklinde idrar kaçrmalara neden olur. Bu çok farkl ekilde görülebilen idrar kaçrmalarn nedenlerinin de çok deiik olduu açktr. Dolaysyla idrar kaçrma yaknmasnn ve birlikte olduu dier ikayetlerin detayl aratrlmas, doru bir tanya ulamak için arttr. Sklkla bu sadece öyküyü dinleme ve muayene bulgular ile birlikte yeterli olmayp, laboratuvar tetkiklerine de gereksinim olmaktadr.

drar kaçrmann sklkla birlikte olduu üreme organlar sarkmalar da bu aamada deerlendirilmeli ve tedavi yönteminin seçiminde dikkate alnmaldr.

TEDAVDE HANG YÖNTEMLER KULLANILIYOR?

drar kaçrma yaknmasnn farkl tedavi yöntemleri vardr. Uygun yöntemin seçiminde hastann yaknmalar, muayene bulgular, laboratuvar sonuçlar ve hekimin deneyimleri etkili olur. Tedavi seçenekleri basitten daha karmak olana doru; davran tedavileri, salkl yaam biçimleri, egzersizler ve dier fizik tedavi yöntemleri, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavidir. Her zaman cerrahi tedavi son seçenektir.

NÖROLOJK HASTALIKLARIN LK BELRTS OLABLR!

drar kaçrma, idrar yapmada güçlükler gibi bazen çok önemli nörolojik hastalklarn ilk belirtisi olabilir. Özellikle ani gelien idrar kaçrma yaknmalarnda bu yönden deerlendirme önemlidir. Multipl skleroz(MS), Parkinson, beyinde pht veya kanamalarla seyreden ve CVA olarak bilinen hastalklar, omurilik hastalklar gibi

DRAR KAçIRMANIN GENETK BR YÖNÜ VAR MI?

Maalesef evet. Anne ve kz kardete idrar kaçrma varsa daha sk görülmektedir. Öyküde zor, travmatik vaginal doumlar, iri bebeklerin doumu, geçirilmi üreme organlarna yönelik büyük operasyonlar, bu bölge radyoterapileri de etkenlerdendir.

Korunmaya yönelik tedbirler tabii ki vardr. Bu salkl davran modelleri; uygun miktarda ve ekildeki içeceklerle, obezitenin önlenmesinden balayarak ilgili bölge kas egzersizlerini de kapsamaktadr.

Ana Sayfaya Git