Önerilere uyun, sinüzitten korunun

Nezle gibi burun içinde bir enfeksiyon oluştuğunda burun içi ödemlenir ve şişer. Bu durum mukusun burun içine geçişine engel olup sinüs içinde birikmesine ve sinüs içerisi basınç artışına yol açar.

Haberler 23.12.2019 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahfuz EKN

DYARBAKIR-Sinüs içerisi artm basncn ba arsna yol açtn söyleyen Kulak Burun Boaz Uzman Yrd. Doç Deniz Kaya sinüs hakknda bilinmesi gerekenleri anlatt.

Sinüzite bal ba arlarnn özellikleri nelerdir?

- Her ba ars sinüzit deildir. Bazen migren ve gerilim tipi nörolojik ba arlar sinüzit arlarn taklit ederler.

- Genellikle yüzün ön ksmnda (Yanaklar, aln ve göz arkalarnda) hissedilirler.

- Sabahlar iddetli olup gün içi azalma eilimindedirler.

- Ba hareketleriyle özellikle ba öne emekle art olur.

- Is deiiminden (Scak ortamdan souk ortama geçildiinde) iddetinde deiiklik olabilir.

- Dier sinüzit semptomlaryla (Burun aknts, tkanklk, yüzde basnç hissi...) beraber görülürler.

- Akut sinüzitler tedavi edilmediinde daha kötü durumlara yol açabilir. Astm ataklarn tetikleyebilir. Uygun tedavi edilmediinde kronik sinüzite yol açabilir. Enfeksiyon beyin zarlarna ulatnda menenjite sebep olabilir. ltihabi durum göze ulatnda ise görme problemleri, göz hareket bozukluklarna neden olabilir. Özellikle çocuklarda ortaya çkan orta kulak iltihaplarnn en önemli etkenlerindendir.

Önerilere uyun, sinüzitten korunun

- Grip ve nezle gibi üst solunum yollar enfeksiyonlar azaltldnda sinüzit geliim riski azalr. Bu yüzden gripli insanlarla yakn temastan uzak durmak, el ykamaya özen göstermek dolaysyla sinüzit geliim riskini azaltr.

- Altta yatan alerjik problemler varsa tedavi edilmesi gerekir.

- Burun içini tahri eden sigara gibi irritan kimyasallardan uzak durmak enfeksiyon riskini azaltr.

- Oda havasn buhar makinalar kullanarak nemlendirmek sinüzit geliimini engellemede yardmcdr.

Tedavisi nasl yaplr?

Tedavideki en önemli noktalardan birisi burun temizliidir. Bu maksatla burun temizleme solüsyonlar ve okyanus sular kullanlmas çok faydaldr. Tedaviye yardmc olmas açsndan burun açc sprey ve hap eklinde ilaçlar doktorlar tarafndan önerilir. Her sinüzit enfeksiyonunda antibiyotik kullanlmaz. Virüs ve mantarlara bal sinüzitlerde antibiyotikler etkisizdir. Bakterilere bal gelien sinüzitin büyük ksm antibiyotik kullanmadan vücut direnci ile ortadan kalkar. Enfeksiyon iddetli ve uzun süreli ise antibiyotik kullanm önerilir. Altta yatan alerjik problemler varsa tedavi edilmelidir. Sinüzit enfeksiyonlarnn ilaç tedavisine yant vermedii durumda sinüzit ameliyatlar yaplabilir. Bu ameliyatlarda burun içinden genel anestezi altnda sinüs arlar açlarak hastalarn ikayetleri düzeltilebilir.

Ana Sayfaya Git