Online eğitim obez yapmasın

Covid-19 pandemi sürecini çoğunlukla evde geçiren çocuklar, bu kez evlerinde ekran başında eğitimlerine devam ediyorlar. Ancak can sıkıntısı veya evdeki yiyeceklerin kolay ulaşılabilir olması nedeniyle çocuklarda düzensiz ve kontrolsüz yemek yeme, sık atıştırma gibi olumsuz yeme davranışları gelişebiliyor. Ayrıca vakitlerinin çoğunu evde hareketsiz geçiren çocukların aldıkları enerjinin harcadıkları enerjiye kıyasla çok daha fazla olması da, birçok hastalığa davetiye çıkaran aşırı yağlanma ve obeziteyle sonuçlanabiliyor.

Haberler 13.10.2020 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, Covid-19 enfeksiyonu ve dier mevsimsel hastalklardan korunmada çocuklarn en güçlü silahlarnn baklk sistemleri olduuna dikkat çekerek, Bu nedenle çocuklarn hem salkl kilolarnda olabilmeleri hem de baklk sistemlerini korurken bilisel geliimlerini de desteklemek için beslenme alkanlklarnda baz noktalara dikkat edilmesi çok önemli diyor. Ozman, çocuklarn online eitim aldklar bu dönemde salkl beslenmeleri için dikkat etmemiz gereken 12 noktay anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

Susamadan su içme alkanl kazandrn

Yeterli su tüketimi hem vücuttaki tüm sistemlerin salkl çalabilmeleri hem de dolayl olarak salkl kiloda kalabilmek için çok önemli. çocuunuza susamasnn vücudunun susama sinyalleri gönderecek kadar susuz kaldna iaret ettiini anlatn. Vücudun susuz kaldnda salk problemleri geliebileceini, bu nedenle susama hissi olumadan su içmesi gerektiini belirtin. Susuzluunu ekerli içeceklerle gidermeye alm bir çocuun, günde 1-2 bardak ekerli içecek tükettikten sonra, su içmek aklna bile gelmeyebilir. Ancak su gereksinimi dier içecekler yerine, temel olarak sadece sudan karlanmaldr uyarsnda bulunan Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, 4-8 ya arasndaki çocuklarn günde 7 su barda, 9-13 ya grubundaki çocuklarn da 9-10 su barda su tüketmeleri gerekiyor diyor.

Her gün protein art!

Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman hem büyüme ve geliimde önemli rol almas hem de uzun süre tokluk salamas nedeniyle çocuklarn her gün mutlaka protein içeren gdalar tüketmeleri gerektiine vurgulayarak, unlar söylüyor: Protein içeren gdalar ayn zamanda uzun süre tokluk salama özellikleriyle çocuklarda sk ackma ve attrmalara yönelmelerin de önüne geçmeye yardmc oluyor. Sabahlar bir adet yumurtann yannda 1-2 dilim peynir ve öünlerden birinde et/balk/hindi veya bakliyat gibi protein içerikli besinler tüketmeleri, çocuklarn bu süreçte baklk sistemlerinin desteklenmesine de katk salayacaktr. Ayrca et, balk ve hindi gibi protein içeren gdalar demirden de zenginler ve ülkemizde çocuklarda sklkla görülen demir eksiklii anemisinin (kanszlk) önlenmesine de katk salyorlar

Kuru meyve ve yal tohumlar ihmal etmeyin

çocuklar çounlukla evde geçirdikleri bu süreçte can sknts nedeniyle salksz attrmalklara yönelebiliyorlar. Kuru meyveler ve yannda tüketecei ceviz, fndk, badem gibi yal tohumlar hem çocuunuz için salkl ve pratik bir attrma alternatifi olacak, hem kan ekerini dengede tutacak ve sürekli bir attrma halinde olmasn önleyecektir.

Paketli gdalarn muhtemel zararlarndan söz edin

Paketli gdalar almayarak çocuunuzun bunlar evde tüketmesinin önüne geçebilirsiniz. Ayrca paketli gdalardan gelen fazla miktarda ya veya eker gibi besin ögelerinin çounlukla metabolizmaya hiçbir olumlu etkisini olmadn, onun bu dönemde büyümesini tevik edecek besin ögesi bakmndan zengin besinlere yönelmesi gerektiini de anlatn. Bu farkndalk, sadece evde paketli gda tüketiminin önüne geçmekle kalmaz, ayn zamanda çocuunuzun hayat boyu salkl besin seçimleri yapmasn tevik eder.

Ekran karsnda yemek yemesini önleyin

çocuklarn çou bilgisayar veya televizyon karsnda yemek yerken farknda olmadan doygunluu salayan miktardan çok daha fazlasn tüketebiliyorlar. Ekran banda zaman geçirmek ve ekran karsnda yemek yemek birbirinden bamsz ekilde obeziteye katk salyorlar. Bu nedenle çocuunuzun ekran banda geçirdii süreyi kstlayn, özellikle yemek yeme esnasnda ekran karsnda olmamasna dikkat edin.

Salkl besinleri görünür yerlerde bulundurun

Salkl besinlerin kolay ulalabilir olmalar çocuklarn bu besinleri yeme ihtimalini arttryor. Örnein çocuunuz meyve tüketmiyorsa evde görünür yerlerde kolayca tüketebilecei ykanm meyveler bulundurursanz, onu meyve yemeye tevik edebilirsiniz. Ancak çocuunuzun kontrolsüzce fazla miktarda tüketme riskine kar, eriebilecei besinlerin miktarna dikkat edin.

Ebeveynleri olarak rol model olun

çocuklar kendilerine diretilenleri yapmaya inatla kar koyabilirler. Ancak evde rol model aldklar ebeveyn ve kardelerin beslenme alkanlklar onlarn beslenme tutum ve davrann etkileyecektir. Dolaysyla çocuunuzun salkl ve dengeli beslenmesini tevik etmek için ona rol model olmaya özen gösterin.

Salkl yemek alternatifleri sunun

çocuunuz yemek seçiyorsa onu tek tip beslenmeden uzaklatrmak ve salkl besinlere almasn salamak için salkl yemek alternatifleri sunun. çocuunuzun sizin fark ettirmeden çizdiiniz snrlar içerisinde serbestçe hareket etmesine izin verin. Örnein sebze sevmiyorsa; ona öle öünü için evde 2 çeit sebze yemei olduunu ve bunlardan birini seçebileceini söyleyerek, sizin çizdiiniz snrlarda hareket etmesine olanak tanyn.

Haftada 2 kez balk yemesini salayn

Omega-3 ya asitlerinin elzem ya asitleri olmalar, yani vücutta sentezlenememeleri nedeniyle düzenli ekilde beslenme yoluyla alnmalar gerekiyor. çocuklarn bilisel geliimine olumlu etkisi olduu bilinen omega 3 ya asitlerinin en iyi kayna ise balk. Dolaysyla sofranzda haftada 2 kez mevsim balklarna mutlaka yer verin.

Salkl beslenme eitimi verin

çocukluk döneminde verilen salkl beslenme eitiminin, onun hayat boyunca yapaca besin seçimlerini etkileyecei unutulmamal diyen Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, unlar söylüyor: Salkl besin seçimleri yapmak çocuun hem obezite ve buna bal diyabet ve kalp hastalklar gibi kronik hastalklardan korunmas hem de güçlü bir baklk sistemi için gereklidir. Bu nedenle besinler ile içerikleri ve bunlarn metabolizmaya salad faydalar çocuunuza anlatlmal, gerekiyorsa salkl beslenme eitimi için beslenme uzmanndan destek almalsnz. Bu sayede çocuk kendi salkl beslenme örüntüsünü oluturabilen bir birey olarak yetikinlie adm atar

Salkl attrmalklar hazrlayn

Pandemi sürecinde eitim hayatlarna evden devam eden çocuklar için tabi ki yemek yemek bir zevk haline dönüebilir; lezzetli yiyecekler onlar cezbedebilir. Keyif veren gdalardan uzaklatrmadan, bu gdalar salkl bir forma dönütürerek onlara sunmak, süreci elenceli hale getirebilir. Unutmayn ki çikolata gibi gdalar yasak deil, minimize edilmesi gereken besinler. Örnein çikolata sosuna bulanm meyve dilimleri, bisküvili ve az ekerli sütlü tatllar veya evde hazrladnz meyveli dondurmalar-sorbeler çocuun beslenmesine katk salarken beslenmelerini de tekdüzelikten çkarr. Ancak salkl olduunu düünüp bu yiyecekleri sk sk tüketmesine izin vermeyin.

Fiziksel aktivite için tevik edin

Salkl büyümesi ve ideal kiloda kalabilmesi için çocuunuzu fiziksel aktivite yapmas konusunda onu mutlaka tevik edin. Pandemi sürecinde dier kiilerle temas azaltmak adna sakin yerlerde ailece yapacanz açk hava yürüyüleriyle onu tevik edebilirsiniz. Evde dans etmek de salkl bir aktivite olacaktr.

Ana Sayfaya Git