Op. Dr. Karadeniz: Obezitenin görülme sıklığı gittikçe artıyor

OBEZİTENİN birçok hastalığa neden olduğunu belirten Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metin Karadeniz, yüksek kalorili gıdalarla beslenme ve yetersiz fiziksel aktivitenin günümüzde obezite sıklığını giderek artırdığını ifade etti.

Haberler 04.11.2017 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Obezitenin psikolojik ve sosyal bir çöküntüye yol açmasnn yannda, tip 2 eker hastal, yüksek tansiyon, kolesterol yükseklii, uyku apnesendromu, karacier yalanmas gibi birçok hastala neden olabildiini söyleyen Op. Dr. Metin Karadeniz, obezite ameliyatlarnn cerrahi bir operasyon olduunu öncesi, sras ve sonrasnda çok özenli bir ekilde sürecin ilerletilmesi gerektii vurgulad.

OBEZTE BRçOK HASTALIIN NEDEN

Obezitenin vücut ya dokularnda sal bozacak ölçüde anormal ve fazla derecede ya birikmesi olarak tanmlandn söyleyen Op. Dr. Karadeniz, obezite ameliyatna karar verme süreci ile ilgili olarak unlar söyledi: Ülkemizde erikin bireylerde obezite görülme oran yüzde 30a kadar yükselmitir. Obezitenin tedavisinde öncelikle yaam tarz deiiklii ile birlikte diyet ve spor yer almaktadr. Gereinde endokrinoloji uzmannn kontrolünde ilaç kullanlabilir. Eer kii 3. derece obez snfndaysa veya 2. derece obez snfnda olup, obezitenin sebep olduu hastalklardan biri varsa obezite cerrahisi düünülebilir. Obezite ameliyat olmak isteyenlerde obezitenin son 3 yldr var olmas, son 6 aydr dier yöntemlerle kalc kilo verilememi olmas, obezitenin hormonel bir bozuklua bal olmamas, aktif psikolojik hastalk olmamas, alkol ve uyuturucu madde bamll olmamas ve kalp hastal olmamas gerekir.

ABDDE GEçEN YIL 200 BNN ÜZERNDE AMELYAT YAPILDI

Obezite ameliyatnn her ameliyat gibi çeitli riskler barndrdn söyleyen Op. Dr. Karadeniz, ameliyat gerçekletirecek ekipte cerrahn yan sra endokrin uzman, diyetisyen ve psikoloun da olmas gerektiini belirten Op. Dr. Karadeniz, obezite ameliyatlarnn 50 yl akn süredir yapldn da söyledi ve sözlerine öyle devam etti: Son 20 ylda obezite ameliyatlarnn laparoskopik olarak yaplmas, teknolojinin de hzla gelimesi ve ayrca obezite sklnn da artmasyla birlikte obezite ameliyat saylar çok artmtr. 2016 ylnda ABDde 200 binin üzerinde obezite ameliyat yaplmtr. Ülkemizde de resmi olmayan rakamlara göre 20 bine yakn obezite ameliyat yapld tahmin edilmektedir.

MDENN YÜZDE 70 ALINIYOR

Günümüzde, dünyada en sk yaplan ameliyat yönteminin tüp mide ameliyat (sleevegastrektomi) olduundan bahseden Karadeniz, operasyonda midenin yaklak yüzde 70lik bölümünün çkarldn söyledi. çkarlan bölümden üretilen açlk hormonu seviyesi (ghrelin) çok azaldndan kiinin açlk ve itah hissinin azaldn vurgulayan Karadeniz, Kiiler bu ekilde birinci yln sonunda fazla kilolarnn yüzde 70-80ini veriyorlar. Ameliyat kapal olarak gerçekletirildiinden ameliyat sonras ar ilk 1-2 saat haricinde neredeyse hiç olmuyor. Ameliyat sonras 2. gün hastalar taburcu oluyor ve ilk hafta normal yaamlarna ve ilerine dönebiliyorlar dedi.

lk 15 gün sv gdalarla ile beslenmenin önemine deinen Karadeniz, ikinci 15 gün püre ve yumuak gdalar ile beslenmenin yaplabileceini vurgulad. Birinci aydan sonra kat gdalara geçildiini, ilk ay protein takviyesi, ilk yl multivitamin ve mineral destei yapldna dikkat çeken Karadeniz, obezite ameliyatlarnn, apandisit veya safra kesesi ameliyatlaryla ayn riskleri tadna dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git