Op. Dr. Neriman Çelik: Rahim ağzı kanseri önlenebilir

KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neriman Çelik, halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinen serviks kanserinin, önlenebilen tek kanser türü olduğunu, pap smear testi ve Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) karşı geliştirilen aşı ile hastalığa engel olunabileceğini söyledi.

Haberler 01.06.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Neriman çelik, rahim az kanserinin, düzenli yaptrlmas önerilen pap smear testi ve hastala yol açan HPVye kar gelitirilen a ile önlenebileceini söyledi. Op. Dr. Neriman çelik, Rahim az kanseri önlenebilen tek kanser türü dedi. Gelimi ülkelerde alnan önlemler ile hastaln görülme orannn çok düük olduunu ifade eden Op. Dr. çelik, çünkü hastalk pap smear testi ile çok erken dönemde, hatta hücreler kansere dönümeden önce tespit edilebiliyor. Hastala yol açan Human Papilloma Virüsüne kar gelitirilen a da hastalktan korunmada önemli bir rol oynuyor diye konutu.

Op. Dr. Neriman çelik, rahim az kanserinin, dünya genelinde meme ve kolorektal kanserlerden sonra kadnlarda en sk görülen üçüncü jinekolojik kanser türü olduunu belirterek, Dünya Salk Örgütü (WHO) tüm dünyada 2 milyondan fazla kadnda rahim az kanseri olduunu tahmin ediyor. Her yl yaklak 500 bin yeni rahim az kanseri tehisi konuyor ve birçok kadn bu hastalk nedeniyle hayatn kaybediyor dedi.

Rahim az kanserinin yüzde 99una, cinsel yolla bulaan ve 80 tipi bulunan HPVnin neden olduunu belirten Op. Dr. Neriman çelik, Virüs özellikle rahim azna yerleiyor ve zamanla buradaki hücrelerde deiime yol açyor. Virüsün tip 6 ve tip 11i genital bölgede siiller ile kendini gösterirken, Tip 16 ile 18i ise erken dönemde tedavi edilmedii takdirde rahim az kanserine neden olabiliyor. Kanser aamasna ilerlediinde daha radikal cerrahiler, kemoterapi ve radyoterapi tedavilerine ihtiyaç duyulmaktadr diye konutu.

KMLER RSK ALTINDA

Hastalk konusunda, cinsel aktif tüm kadnlarn risk altnda olduunu belirten Op. Dr. çelik, cinsel hayata baladktan sonra ikinci yldan itibaren periyodik servikal kanser taramalarna balanmas gerektiini söyledi. Op. Dr. Neriman çelik, Bu taramalar 65 yana kadar devam etmeli. Baklk sistemi basklayc ilaç kullananlar, HIV hastalar, sigara içenler, birden fazla cinsel partneri olan, genital herpes enfeksiyonu olan hastalarda serviks kanseri açsndan daha yüksek risk altnda dedi.

Ana Sayfaya Git