Op. Dr. Öztürk: Lazer pointer ve şovlar görme kaybına yol açabilir

LAZER pointer ve gösterilerinin retinanın görme merkezini olumsuz etkilediğini belirten Op. Dr. Muzaffer Öztürk, "Kişi yeşil ışığın ortasına baktığında tam görme merkezi yanıyor ve bu durum ağır görme kayıplarına neden oluyor" dedi.

Haberler 18.05.2018 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Konserler, açllar ve davetlerin yapld pek çok alanda kullanlan lazer gösterileri göz sal açsndan tehlike oluturuyor. Bu tür gösterilerin retinann görme merkezini olumsuz etkilediine dikkat çeken Göz Hastalklar Op. Dr. Muzaffer Öztürk, Krmz lazer pointerlarn enerjisi düüktür, göz damarlar da krmzdr ve bu rengi direkt yanstrlar. Ancak mavi ve yeil lazerler çok risklidir. Retina dokusu lazer renklerini daha fazla emiyor ve retina bu lazer dokusunu yanstld için lazer retinada yanklar oluturuyor. Biz aslnda göz hastalklarnda retina tedavisinde argon lazer denilen yeil lazeri kullanyoruz. Retinaya zararl olmayacak bölgeleri yakarak örnein bir yrtn tamir edilmesinde uyguluyoruz. Ancak kii yeil n ortasna baktnda tam görme merkezi yanyor ve bu durum da ar görme kayplarna neden oluyor diye konutu.

çOCUKLARIN OLDUU MEKANLARDA DA KULLANILIYOR

Yeil lazerin, çocuklarn bulunduu mekanlarda da kullanldn ifade eden Op. Dr. Muzaffer Öztürk, Pointer olarak da kullanm çok yaygn. Bunlarn göze temas çok tehlikelidir. Bu durumda lazer cihazlar ile mesafenin korunmas çok önemlidir. Bu cihazlarn belirli bir yükseklikte olmas gerekmektedir. Hem cihazn kullanclar hem de vatanda bu konuda bilinçli olmaldr. Lazerin dalga boyunu filtre eden bir gözlük yoksa numaral gözlük ya da güne gözlüü ile izlemek de bir çözüm deildir. Mutlaka uzak bir mesafede bulunulmaldr. Göz kapatlmal ya da o lazere özel filtreli gözlük kullanlmaldr eklinde konutu.

LK ANDA GÖRME KAYBI YAANABLR

Yeil ve mavi pointerlarn tehlikeli olduuna dikkat çeken Op. Dr. Öztürk öyle devam etti:

Pointerlar genellikle gençler kullanmaktadr. Yeil ve mavi pointerlar n kuvvetini anlamak için kendi gözüne dorultan kiilerde retina da bir delik ve ar bir görme kayb görülebilir. lk anda ani görme kayb yaanr tam bakt yerde siyah bir leke görür ve bu görme kayb ilerler. Hiç vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Korunmak en doru yöntemdir. Tüm lazerlerin üzerinde gözden uzak tutun ibaresi yer almaktadr ancak pek çok insan buna dikkat etmez.

EPLASYON LAZERLER DE TEHLKE OLUTURUYOR

Epilasyon lazerlerinin özellikle yeil renkli olanlarnn hem erkek hem de kadnlar için tehdit oluturduunu belirten Öztürk, Bu n yerden yanssa bile hastalarda görme kaybna yol açabiliyor. Uygulayan kii, çevrede çalanlar ve tedaviyi alan kiilerin gözlerini korumas gözlük takmas arttr. Hasta anslysa baz cerrahi müdahalelerle etki azaltlr, yann etkilerini azaltmak için ilaç tedaviler uygulanr. Ancak ar yanklarda kii karanla mahkum olabilir. Görme merkezindeki mikronluk yank ar görme kaybna yol açar. Dorudan göze temas her türlü lazer için tehlikelidir.

Ana Sayfaya Git