Organ bağışı eğitimi

Doku ve Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında, Siirt Çok Amaçlı Toplum Merkezi'nde (ÇATOM) 150 kursiyere eğitim verildi.

Haberler 12.11.2016 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toplum Sal Merkezi Salk Eitim Birimi görevlisi Hemire Nevin Bülbül tarafndan kursiyerlere verilen eitimle, organ bann arttrlmas hedefleniyor.

Bülbül, yapt açklamada, bir insan hayattayken veya öldükten sonra organlarnn bir ksmn hasta kiilerin kullanmasna izin vermesinin organ nakli, organ ba olduunu söyledi.

Avrupa ile Türkiyeyi kyasladklarnda organ bann daha çok canl vericiden olduunu ifade eden Bülbül, unlar söyledi:

ORGAN BAII

Yani kiinin akrabalarndan birisine istekli olarak hayattayken organlarnn bir ksmn verebiliyor. Bu konuda fedakar bir toplumuz. Avrupada ise daha çok kadavradan nakiller olmakta. Bu nakiller milyon bana nüfusla deerlendirilmekte. Avrupada milyon bana 25 kadavradan nakil dediimiz insanlar hayatn kaybettikten sonra organlarnn kullanmna izin veriyorlar. Türkiyede ise oran 5,4. Burada unu irdelemek lazm, insanlar hayattayken, canlyken, organlar kullanlabilecek durumdayken organ banda bulunuyor. Ülkemizde böbreinin bir ksmn veya karacierini verebiliyor. Ama öldükten sonra o organlar kullanamayacak ama yine de vermek istemiyor. Böyle bir tablo, ilginç bir tablo karmza çkyor.

nsanlar organ bann hayati öneminin olduunu kaydeden Bülbül, Etrafmzdaki insanlara organ bann önemini bu iin sizin de banza gelebilecei, bu nedenle o zaman sorun yaamamak için toplumsal bir bilinçlenme ile organ bann arttrlmas gerektii inancndaym. Bunun için hastanemize her zaman bavurabilirler. eklinde konutu.

çATOMda bir gün süren eitimin ardndan kursiyerlere katlmc sertifikas verildi.

Ana Sayfaya Git