Organ bağışı yapanlar daha uzun yaşıyor

Organ bağışının sadece alıcıya değil vericiye de büyük faydasının olduğunu anlatan Prof. Dr. Şehmus Özmen, “Bağış yapan kişiler toplum ortalamasına göre daha uzun yaşıyor. Bunun nedeni, bağışçıların bir insanı sağlığına kavuşturmuş olmanın getirdiği mutluluk ve sağlıklarına, yaşam tarzlarına daha dikkat etmeleri olarak söylenebilir” dedi.

Haberler 05.11.2017 - 11:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Memorial Diyarbakr Hastanesi Nefroloji Bölümünden Prof. Dr. ehmus Özmen, 3-9 Kasm Organ Ba Haftas nedeniyle, organ bann önemi hakknda bilgi verdi. Türkiyenin organ ba açsndan ciddi bir gelime içerisinde olduunu belirten Özmen, Ancak hala yeterli orana ulalm deil. Son 3-4 yl içerisinde yllk yaplan böbrek nakli çalmalar 2 bin ila 3 bin arasnda deimekte. Oysaki u an 60 bin civarnda hasta diyalize mahkum ve bunlarn ortalama 21 bini böbrek nakline ihtiyaç duymakta dedi.

ORGAN BAII TÜRKYEDE YETERL ORANDA DEL

Yaplan böbrek balarnn 4te 3ü organ ba ihtiyaç duyan kiinin yaknlar tarafndan, 4te 1inin de beyin ölümü gerçeklemi hastalarn yaknlarndan alnan izin sonucu gerçekletirildiini anlatan Özmen, unlar kaydetti:

2013 ylnda bildirilen, beyin ölümü gerçeklemi olgu says yaklak bin 500 iken bunun ancak 4 veya 5te birinin aileleri hastalarnn organlarn balamay kabul etmi. Burada hasta yaknlarnn ikna edilmesin de bir problem söz konusu olduunu gösteriyor. Oysa Avrupa ya da bat toplumlarnda bu oran tam tersine, yani nakillerin yüzde 75i kadavradan gerçekleiyor. Bizim ulamamz gereken düzey ise Avrupa ile benzer olmal yani yaplan balarn çou kadavradan alnmal, bu da organ ba ile mümkün.

BAIçI OLMAK ZOR DEL

Organ ba için insanlarn 18 yan geçmi, salkl, akli dengesinin yerinde olmasnn yeterli olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Özmen, Salk bakanlnn organ ba için yapt çalmalar sonucu kiinin ba için bir nakil merkezine ya da hastaneye bavurmas ve ben organlarm balamak istiyorum demesi yeterli olacaktr. Böbrek baçlar için yaplan aratrmalarda, bu kiilerin toplum ortalamasndan daha uzun yaad ortaya çkt. Bunun en büyük nedeni baçlarn ruh hallerinin, bir insana hayat balam olmann getirdii bir hissiyat ve batan sonra salklarna, yaam tarzlarna daha dikkat etmeleridir diye konutu.

BOL SU TÜKETM BÖBREK HASTALIKLARINA KARI KORUYUCUDUR

Böbrek yetmezlii hastalna yakalanmamak için öncelikle onun önlemini almak gerektiini anlatan Prof. Dr. Özmen, sözlerini öyle sürdürdü:

Özellikle bol su içmek büyük önem tayor. Kronik böbrek hastalndan korunma ve hastaln ilerlemesini önlemede en önemli faktör su tüketimidir. tahszlk ve yetersiz beslenme, ishal ve kusmaya bal sv kayplarna dikkat edilmeli, vücudun susuz kalmas önlenmeli ve kaybedilen sv yerine konulmaldr. Kan basnc kontrolü en önemli hedeflerden biridir. Tansiyon düürücü ilaçlarda ACE inhibitörü ARB grubu ilaçlar koruyucu özellie sahiptir. Tuz tüketimi azaltlmaldr. Kan ekeri, kan yalar ve kanszln kontrolü takip edilmelidir. Sigarann braklmas kronik böbrek hastalnn ilerlemesini engelleyen önemli bir faktördür. Fiziksel aktivite art ve vücut arlnn kontrolü dier alnabilecek önlemlerdir. Kronik böbrek hastalna yakalanan veya yüksek risk altndakilerin düzenli olarak nefroloji uzmannca izlenmeleri gereklidir.

Ana Sayfaya Git