Organ nakli ameliyatı arttı

Mavi kategorideki Diyarbakır'da organ nakli ameliyatları arttı

Haberler 16.03.2021 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde acil durumlar dnda ara verilen organ nakli ameliyatlarna, kentin düük riskli iller arasnda yer almasyla yeniden baland.

Salk Bakanlnca açklanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) risk haritasnda düük riskli illerin yer ald mavi kategoride bulunan Diyarbakrda Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde acil durumlar dnda ertelenen organ nakli ameliyatlarnn says yükseldi.

l Salk Müdürü Dr. Cihan Tekin, geçen yl kentte 565 kiinin organ banda bulunduunu, kent genelinde 2 kamu hastanesi ve Dicle Üniversitesinde organ nakli ameliyatlarnn yapldn bildirdi.

Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde Kovid-19 ile mücadele sürecinde acil hastalar dnda durdurulan organ nakli operasyonlarna yeniden baladn belirten Tekin, vaka saylarnn azalmasyla organ nakil merkezlerinde mesainin hzlanarak devam ettiini ifade etti.

Kentte kontrollü sosyal hayata geçi süreciyle hastanelerde verdikleri hizmetleri tekrar artrmaya baladklarn dile getiren Tekin, Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde yaplan organ nakli ameliyatlarnn baarl geçtiini söyledi.

Tekin, öyle konutu:

Vefat etmi bir kii en az 7 insana hayat verebilir. Organ ba noktasnda biz vatandamzn hayat vermelerini bekliyoruz. Türkiyede 30 bin üzerinde organ nakli bekleyen hasta var. Vatandan organ banda bulunarak hayat vermelerini bekliyoruz.

KOVD-19 YÜKÜ AZALDI

Hastane bahekimi Dr. Muhammed Asena da Diyarbakrn yan sra çevre illerdeki hatta Ortadou ülkelerinden gelen hastalara hizmet verdiklerini söyledi.

Hastanelerinde Kovid-19 hasta saysnn dütüünü kaydeden Asena, her hafta 5-10 hastay planlayarak organ nakil ameliyatlarna baladklarn belirtti.

Hastanede bütün gerekli konforu saladklarn kaydeden Asena, geçen hafta 3 hastann organ nakli ameliyatn gerçekletirdiklerini anlatt.

Asena, Hastanemizde Kovid-19 yükünün azalmasyla organ nakli ameliyatlar yeniden balad. Organ nakli bekleyen hastalar hastanemize bekliyoruz. dedi.

ORGAN BAIINDA DESTEK BEKLYORUZ

Organ Nakli Birimi Müdürü ç Hastalklar ve Nefroloji Uzman Doç. Dr. Ramazan Dan ise bölgede böbrek nakli bekleyen hasta saysnn yüksek olduunu, diyalize giren ve yaam kalitesi düen hastalarn bulunduunu aktard.

Diyarbakrda Kovid-19 vakalar azald için Bilim Kurulunun izni dorultusunda geçen hafta 3 organ nakli ameliyat gerçekletirdiklerini, bu hafta da 3 hastaya nakil yapacaklarn bildiren Dan, Kovid-19 nedeniyle bir yldr ara verdiimiz organ nakli ameliyatlarna tekrar balamann sevincini yayoruz. Organ banda Diyarbakr ve bölge halknn desteklerini bekliyoruz. ifadelerini kulland.

ANNESNDEN ALDII BÖBREK NAKLYLE HAYATA DÖNDÜ

Bu kapsamda Mardinden gelen 16 yandaki Semanur Vilkn, yaplan ameliyatla annesinden alnan böbrein nakledilmesiyle yaama tutundu.

Vilkn, yaklak 2 yl önce yaplan tetkiklerde iki böbreinin iflas ettiinin ortaya çktn anlatarak, diyalize bal yaadn söyledi.

Annesinin böbreini verdiini belirten Vilkn, çok zorluk çektim bu süreçte. Operasyonla nakil yapld. Yine hayata döndüm. Gerçekten hakkn veremeyeceimiz anneler var. u anda salma kavutum. Doktorlara teekkür ederim. Allah raz olsun onlardan. diye konutu.

Mutan organ nakli için gelen Emrah Ar (26) da salna kavumak için hastaneye bavurduunu, salk sorunlar nedeniyle çok zor günler yaadn anlatt.

Adanada 3 ay tedavi gördüünü, bir aydr da Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde tedavisine devam ettiini bildiren Ar, annesinin böbreini vereceini dile getirdi.

Ar, ksa zamanda yaplacak ameliyatla tekrar salna kavumay ümit ettiini aktard.

Ana Sayfaya Git