Organik diye sunulan ürünlere dikkat

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, organik olarak pazarlara sunulan ürünlere çok itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, “Köy koşullarında yetiştirilmesi o ürünün organik olduğunu göstermez. Çünkü ne şekilde yetiştirildiğini, nasıl kesildiğini, ne yediklerini bilmiyoruz” dedi.

Haberler 05.12.2017 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Bakan Prof. Dr. Muzaffer Denli, bir ürünün organik olup olmadnn etiketlerine baklp anlalabileceini söyleyerek, tüketicilere uyarlarda bulundu. Gda sektöründe çok çeitli kural d uygulamalar olabileceine dikkat çeken Denli, Dolaysyla üretilen ürünün bir kontrol sertifikasyon kuruluu tarafndan denetlenmi, kontrol edilmi olmas gerekiyor. Denetim sonunda eer gerçekten bütün kurallara uyulmusa organik tarm etiketi var. Bu etiket ürünlere yaptrlyor ve bu etiketi gördüümüzde ürünlerin gerçekten organik olarak yetitirildiini söyleyebiliriz diye konutu.

Köy koullarnda yetimesi o ürünü organik yapmaz

Denli, açkta satlan veya organik olarak pazarlara sunulan ürünlere çok itibar edilmemesi gerektiini vurgulayarak, unlar kaydetti:

Köy koullarnda yetitirilmesi o ürünün organik olduunu göstermez. çünkü ne ekilde yetitirildiini, nasl kesildiini, ne yediklerini bilmiyoruz. Ancak kontrol altndaki organik üretim tesislerinde her ey kayt altnda olduu için verdiiniz yem ham maddesi, verdiiniz vitamin ve dier bileenler nelerdir, hangi koullarda kesmisiniz, hijyenik koullarn hepsi kontrolden geçtii için bu ürünlere daha çok itimat etmemiz gerekiyor. çünkü bir sertifikasyon kuruluu var, Tarm, Gda ve Hayvanclk Bakanlnn bir denetimi var. Bu denetimler sonunda her eyi usulüne göre yapmsanz ürününüze organik ürün etiketi alyorsunuz ve tüketiciler de bu organik ürün etiketini gördüklerinde o ürünün organik olduunu anlayabilirler.

Ana Sayfaya Git