Orta yaşlarda kabuklu yemiş!

Araştırmaya göre orta yaşlardan itibaren kabuklu yemiş tüketmek bunama riskini azaltıyor

Haberler 22.01.2021 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Krkl yalardan itibaren düzenli kabuklu yemi tüketerek yallkta bunama riskinin azaltlabilecei belirtildi.

Singapur Ulusal Üniversitesinde yaplan ve Age and Ageing dergisinde yaymlanan aratrmada, 1993ten 2016ya kadar yaklak 17 bin kii takip edilerek diyetlerine ve beslenmelerine bal olarak bilisel ilevleri deerlendirildi.

Aratrmaclar, 40l yalarndan itibaren haftada iki kez veya daha sk kabuklu yemi yiyenlerin 60l yalardan sonra hafzayla ilgili sorun yaama ihtimalinin, ayda bir kereden az yiyenlere kyasla yüzde 20 daha az olduunu belirtti.

Aratrmada, haftada bir kez kabuklu yemi yiyenlerin bile 60 yandan sonra beyinsel ilev bozukluuna sahip olma ihtimallerinin yüzde 19 azald tespit edildi.

KABUKLU YEM

Bunun fndk, fstk, ceviz ve badem gibi kabuklu yemilerin yallk döneminde bunama riskini azaltabildiini gösteren ilk aratrma olmad biliniyor. 2019da Güney Avustralya Üniversitesi tarafndan 55 yan üzerinde yaklak 5 bin kiiyle yaplan bir aratrmada da günde sadece 10 gram kabuklu yemi tüketmenin beyinsel ilevleri yüzde 60a kadar iyiletirebildii ve bunama riskini azaltt görülmütü.

Bunamann en yaygn erken semptomlar hafza kayb, konsantre olma sorunlar, günlük rutin ileri yerine getirmede zorluk, bir konumay takip etmede veya doru kelimeyi bulmada zorluk, zaman ve yer konusunda kafa karkl ve ruh halindeki deiiklikler olarak listeleniyor. Bu semptomlarn genellikle hafif balad ve zamanla arlat belirtiliyor.

Ana Sayfaya Git