Ortakulak iltihabı ölümcül olabilir?

Op. Dr. Şentürk: “Orta kulak iltihabının yan etkileri ölümcül hastalıklara kadar ilerleyebilir”

Haberler 23.07.2018 - 11:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz (KBB) Hastalklar Uzman Op. Dr. Mehmet entük, orta kulak iltihabnn yan etkilerinin hafif düzeyden balayp ölümcül hastalklara kadar ilerleyebileceini belirtti.

KBB Uzman Op. Dr. Mehmet entürk, orta kulak iltihab olduunda hastada ate, kulak ars, yutma güçlüü, boyun ars, ba ars, bazen kulakta aknt, iitme kayb, özellikle çok küçük çocuklarda huzursuzluk, alama nöbetleri ve beslenme bozukluklar gibi belirtiler meydana gelebildiini söyledi.

Bu gibi durumlarda, iitme kayb, boaz yönünden yutma güçlüklerinin ilerlemesi ve dier organlara olan zararlar bakmndan iltihabn önlenmesinde erken tehis ve tedavinin çok önemli olduunu kaydeden entürk, Böyle bir durumda erken safhadaki hastalarmzn ilk muayenesinde kulaklarnda kzarklk olabilir. Orta safhadaki hastalarmzda, iltihabn artmasna bal olarak kulak zarnda bombeleme meydana gelebilir. Bu durumda ate vardr, yutma güçlüü vardr, çocuklarda huzursuzluk, beslenme bozukluu, itahszlk vardr. leri safhada ise, kulak zarnda ar iltihap birikmesine bal olarak kulak zarndan d kulak yoluna doru iltihapl aknt, kan ve sv gelii görülebilmekte. Bu svnn rengi krmz, sar ve yeil olabilmekte, bazen nadir de olsa beyaz renkte sv ak geliebilir. leri seviyedeki orta kulak iltihaplarnda d kulak yoluna olan akntyla beraber hastann ikayetleri azalabilir. Ama bu hastaln geçiyor olduunu göstermez, bilakis bir ileri safhaya geçmitir. Dolaysyla her ne sebeple olursa olsun, kulak arlar olan çocuk olsun, erikin olsun, hastamzn dikkatle deerlendirilmesi gerekir ifadelerini kulland.

ORTAKULAK LTHABI

Uygulanacak tedavi ile ilgili bilgi veren Op. Dr. Mehmet entürk, Tedavi olarak tabii ki orta kulak iltihabna sebep olan eyin bakteriler olduu düünülerek, buna yönelik yaklak 1015 gün süren ilaç antibiyotik tedavi verilmektedir. Daha çok penisilin grubu veya güçlendirilmi penisilin grubu dediimiz antibiyotiklerin kullanldn görüyoruz. Bunun yannda ate düürücü ve burun akntsna yönelik, geniz akntsna yönelik, boaz arsna yönelik dier yardmc tedaviler de hastann ihtiyacna yönelik düzenlenebilir. Burada önemli olan erken tedavi ve tedavinin takibidir. Her hastann mutlaka birinci kür ilaç tedavisinden sonra bir ara kontrol muayenesinin olmas gerekir. Birinci veya ikinci kontroller haftalk yaplmaldr. Aksi halde orta kulak iltihabnn komplikasyon dediimiz yan etkileri ortaya çkabilir. Bu yan etkiler hafif düzeyden balayp hayat tehdit eden ölümcül hastalklara kadar ilerleyebilir. Nelerdir bunlar; iitme kaybndan balayabilir, kulak zarnda kalc delik olmasna sebep olabilir, ki süreci kronik hale getirir. itme kayb sinirsel tipte olabilir. Labirentit, vertigoya sebep olabilir. Menenjite sebep olabilir, beyinde apse dediimiz iltihapl yumrulara sebep olabilir ve hatta ölüme dahi sebep olabilir. Dolaysyla erken tehis, doru tedavi ve yakn takip orta kulak hastalklarnda vazgeçilmezdir dedi.

Ana Sayfaya Git