Oruç tutabilir!

Uzmanlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalığını atlatan, iyileşme dönemlerini tamamlayan ve kronik hastalığı bulunmayan kişilerin oruç tutabileceklerini ifade ediyor.

Haberler 27.04.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar, Kovid-19 hastaln yenerek salna kavuanlarn, ramazan aynda oruç tutmalarnn sakncal olup olmadn deerlendirdirdi.

Salk Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektör Yardmcs, Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Kemalettin Aydn, Kovid-19 hastaln geçirmeden önce oruç tutmada sorun yaamayan, kronik hastal bulunmayan, hastal atlattktan sonra nefes darl, i yapmada zorluk, halsizlik ve yorgunluk gibi problemler yaamayan ve nekahet dönemi sona eren kiilerin oruç tutabileceklerini kaydetti.

Aydn, kronik hastal bulunan, tedavisinin zaman dilimlerini deitirdiinde sorun yaama ihtimali bulunan, kullanmas gereken ilaçlar olan, gün içinde sv alm miktar önem tekil eden kiilerin hekimleri ile istiare ederek oruç tutma konusunda karara varmalar gerektiinin altn çizdi.

Sal yerinde olan vatandalarn, Salgn sürecinde oruç baklk sistemimi düürür. Kovid-19dan korkuyorum. Bu nedenle oruç tutmayacam. gibi düüncelere kaplmalarna gerek olmadn anlatan Aydn, çünkü bir insann baklk sistemi güçlüyse oruç onun baklk sistemini zayflatmayaca gibi Kovid-19a kar da daha hassas bir hale getirmez. Hatta birçok makalede, oruç sistemi içerisindeki beslenmenin baklk sistemini güçlendirdii ifade edilir. dedi.

Prof. Dr. Aydn, baz kiilerin Kovid-19u hiçbir ikayeti olmadan ya da az ikayetle geçirdiine iaret ederek, Eer bu kiiler hastal atlattysa tutmalarnda sorun yok. Ancak tan konduktan sonra kii hastanede yatm, youn bakma girmi, zatürre tablosu olumu ve solunum cihazna balanmsa bu kiinin taburcu olduktan sonra en az 3 hafta nekahet dönemi vardr. Bu kiilerde de solunum problemi söz konusu deilse, yürüme ve i yapma problemi yoksa, çabuk yorulmuyorsa hekiminin kontrolünden sonra oruç tutup tutamayaca sorusuna cevap verilebilir. diye konutu.

- Oruç baklk sistemini zayflatmyor

ç Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Eref Araç da oruç tutmann baklk sistemini zayflattna ilikin hiçbir bilimsel kant bulunmadn, aksine bakl güçlendirdiine dair birçok argüman olduunu belirtti.

Kovid-19un, baz kiilerde belirti vermeden seyrettiini, bazlarnda ise youn bakm takibi gerektirerek, solunum ve çoklu organ yetmezliine yol açabildiini ifade eden Araç, bu nedenle, Kovid-19 tans alan, tedavisi süren ve oruç tutmas hekimince sakncal görülen kiileri oruç tutmamalar konusunda uyardklarn vurgulad.

Tedaviyle hastaln semptomlarnn sona erdii, salna kavuan, kronik hastal olmayan ve hekimi tarafndan oruç tutmasna onay verilen kiilerin, oruç tutmalarnda tbbi açdan saknca bulunmuyor. diyen Eref Araç, kronik hastal bulunan vatandalarn ise oruç tutmadan önce hekimlerine mutlaka danmalar gerektiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git