Oruç tutan hamileler bol sıvı almalı

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, oruç tutan hamilelerin iftar ve sahur arasında bol sıvı alması gerektiği konusunda özellikle uyarıyor

Haberler 31.05.2017 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hamileliin ilk üç aynda, bebein organlar olutuu için bu dönem önemli bir süreçtir. Bu dönemde; bulant, kusma, fazla su tüketememe ve itahta azalma görülür. Kusma sk olursa elektrolit kaybna yol açarak halsizlie neden olabilir. Oruç, özellikle ilk aylarda yaanan bu durumu daha da artrabilir. Mide bo kald için bulant ve kusmalar da artabilir. Oruç tutan anne adaylarnda; uzun süren açktan sonra iftarda birden yemek yenmesi ile birlikte bo midede bir anda ikinlik ve hazmszlk ikayetleri daha fazla görülebilir. Anne adaylarnn bol sv almas ve posal gda tüketmesi önemlidir.

ERKEN DOUM RSKN ÖNLER

Anne adaynda düük riski var ise bol sv tüketmesi önerilir. Oruç nedeniyle az sv alnmas durumunda rahim kaslmalar olabilir ve erken doum riski ortaya çkabilir. Su, gebeliin devamnda, idrar yolu enfeksiyonlarndan korunmada ve tedavisinde önemlidir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonlar sk görülür. Bol sv alm ise idrar çkn artrr.

KESENN SUYU DA AZALABLR

Gebelie bal eker intolerans (hamilelik ekeri) veya diyabet (eker) hastal gibi durumlarda; dengeli beslenmek, az az sk sk yemek son derece önem tar. Bu durumlarda oruç tutulmas hem anne adaynda, hem de bebekte tehlikeli durumlara yol açabilir. Hamilelerin oruç sebebiyle gün içinde yeterince sv almamas tansiyon dümeleri ve baylmalara neden olabilir. Gün içinde sv alnamamas annenin kan hacmini azaltaca için bebein idrar çk da azalr ve bebein içinde bulunduu kesenin suyu azalabilir. Oruç tutan annelerde bebek hareketlerinin azald da gözlemlenmitir.

GÜN çNDE STRAHAT ETMEK ÖNEML

Riskli gebelik durumu tespit edilmi olan anne adaylarnn (diyabet, erken doum riski, kanama, çoul gebelik, gelime gerilii gibi); oruç tutmalar sakncal olabilir. Gebelikte uzun süre aç kalmadan, sk sk ve azar azar yemek yenmesi önerilir. Hamilelie bal tansiyon yükseklii de oruç için riskli durumlar arasndadr. Oruç tutan gebelerin mümkün olduu kadar scakta kalmamalar, sahurda bol sv tüketmeleri ve gün içinde istirahat etmeleri önemlidir.

YEMEK YEDKTEN SONRA YATMAYIN

ftar ve sahur arasnda, gdalar dengeli ekilde datarak, sk aralklar ve küçük porsiyonlarla protein, karbonhidrat ve bol sv alnmas gereklidir. Kzartma, çok ekerli, tuzlu ve yal gdalardan uzak durulmas gerekir. Sahurda az yal, az tuzlu gdalar tercih edin. Ar tatllar yerine dondurma veya hafif sütlü tatllar tüketin. Yemek yedikten sonra ise hemen yatmayn. Anne adaylarnn riskleri bilerek karar vermeleri, mutlaka doktorlarna ve diyetisyenlerine danmalar gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git