Oruç tutan şeker hastaları hipoglisemi tehdidine dikkat etmeli!

Her yıl ramazanda diyabetli hastalardan gelen ortak soru “Ramazan ayında oruç tutabilir miyim?” oluyor.

Haberler 11.06.2017 - 01:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

eker hastalarnn, uzun yaz günlerinde sv kayplar, eker düüklüü ya da yüksekliine kar daha fazla dikkat etmeleri gerekir. eker seviyesi düzensiz olan, yakn zamanda eker düüklüü veya yükseklii komasna girmi olan, çoklu doz insülin tedavisi kullanan hastalar ile eker hastas olan gebelerin oruç tutmalar önerilmemektedir. Buna karn oruç tutmakta srarl olanlarn doabilecek sonuçlardan haberdar olmas ve bu süreci daha güvenli nasl geçirebilecekleri konusunda bilgilendirilmeleri son derece önemlidir. Bu hastalar için, tedavi ve beslenme rejiminin Ramazan ay boyunca ayarlanmasna ihtiyaç vardr. Bu nedenle, Ramazan aynda oruç tutmak isteyen diyabetik hastalar bu isteklerini, kendilerini takip eden hekime, mutlaka bildirmelidirler. Diyabetik hastalar oruç tutarken, hayati risk oluturabilecek en önemli olumsuzluklarn banda hipoglisemi (ani eker dümesi) ataklar gelmektedir. Bu durumdan korunmak için, kullanlan insülinler ve insülin salglatc ilaçlarn hipoglisemi etkisi yaanmamas için dozlarnn mutlaka ayarlanmas gerekir.

Oruç tutacak diyabetlinin, takip eden hekimi tarafndan ar eker düüü (hipoglisemi) yapmayan ilaçlar ile tedavisinde deiiklik yaplmas gerekir. Ramazan ay bittikten sonra da hemen önceki dozlara geri dönülmesi ancak doktor kontrolünde salanabilir.

SICAKLARDA FAZLA HAREKET ZARARLI OLABLR

Hastalarn hipoglisemi ataklarndan korunmak için, ar scaklarda uzun süren sportif faaliyetlerden uzak durmalar, mümkünse iftardan sonra ksa yürüyüler yapmalar, sahur öününün de mümkün olduu ölçüde geç yaplmas kan ekeri dengesini salamada faydal olacaktr. Diyabet hastalarnn kan ekerindeki anlk deiimleri yakalayabilmek için, gün içerisinde daha sk eker ölçümlerini yapmalar gerekir. Bu ölçümlerde, kan ekeri 70 mg/dl altna inerse ya da tam tersi 300 mg/dl üzerine çkarsa, hayati risk yaamamalar için, orucu bozmalar önerilmektedir.

KALP, HPERTANSYON VE BÖBREK HASTALARI DKKAT!

Diyabetle birlikte kalp ve hipertansiyonu olan hastalarn da dier diyabetikler gibi beslenme ve sv almna dikkat etmeleri gerekir. Bu hastalarda uzun süre sv kaybnn (dehidrasyon) yarataca etkiler; tansiyon dümesi, böbrek fonksiyonlarnda bozulmalar, konsantrasyon yeteneinde bozulmalar, koma, uur kaybdr. Bunun yannda eker seviyelerinde de bozulmalar ortaya çkabilir. Scak havann etkisi ile sv kaybna bal belirtiler daha da iddetli seyredebilir. Bunun için Ramazan aynda hastalar dier zamanlara göre daha fazla eker ölçümü yapmaldrlar.

Ana Sayfaya Git