Oruç tutanlar için sağlıklı beslenme önerileri

Lokman Hekim Van Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Deniz Özbilici, oruç tutanlar için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Haberler 01.05.2019 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Açklamalarda bulunan Op. Dr. Deniz Özbilici, Ramazan ay süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiini belirterek, Yeterli ve dengeli beslenmeyi salamak için 4 besin grubunda yer alan besinlerden yeterli miktarlarda tüketilmesi gerekiyor. Bu dört besin grubu süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller grubu, sebze-meyve grubu ile ekmek ve tahllar grubudur. Öünler; sahur ve iftarda iki ana öün ile iftardan sonra 1-1.5 saat aralklarla iki ara öün olarak düzenlenmeli, azar azar küçük porsiyonlar eklinde beslenilmelidir. Oruç tutanlarn mutlaka imsak saatine yakn bir zamanda sahur yapmalar saln korunmas açsndan önemlidir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce sahur yapmann zararl olduu unutulmamaldr. çünkü bu beslenme tarz yaklak 12 saat olan açl, ortalama 18 saate çkarmaktadr. Bu da açlk kan ekerinin daha erken saatlerde dümesine ve buna bal olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadr. Sahur yemeinde süt, yumurta, domates, salatalk, yeil sebzeler ve tercihen tam buday unundan yaplm ekmekten oluan hafif bir kahvalt yaplmal ya da çorba, sebze ve zeytinyal yemeklerden oluan bir öün tercih edilmeli, vücut direncini artrmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alnmasn salamak için sebze ve meyveler sk tüketilmelidir. Ar yal, tuzlu, ekerli ve unlu gdalardan uzak durulmas uygundur dedi. ftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltlklar veya çorba gibi hafif yemeklerle balanlmas önerisinde bulunan Op. Dr. Deniz Özbilici, öyle dedi:

15 dakika sonra az yal et yemei, sebze yemei veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan ekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilav gibi glisemik indeksi yüksek olan gdalar yerine bulgur pilav, tam buday ekmei veya kepekli makarna gibi posal besinler) tercih edilmelidir. Hava scakl nedeniyle kaybolan su ve mineral kaybn yerine koyabilmek amacyla iftardan itibaren sahur sonuna kadar bol su ve sv (ayran, taze sklm meyve sular, sebze sular vb.) almna özen gösterilmelidir. ftarda ar erbetli, yal tatllar yerine; yazn daha sklkla tercih edilebilecek sütlü tatllar (sütlaç, güllaç, muhallebi, dondurma vb.) veya meyve tatllar tercih edilmelidir. Ramazann yemek kültürü açsndan en bilinen özellii iftar sofralarndaki çeitlilik ve bolluktur. Oruç nedeniyle gün içinde kan ekerinde düü olduundan özellikle iftarda hzl yemek yenilmekte ve çok miktarda besin tüketme istei domaktadr. ftar sofralarnda bir insana yetecek yemein 2-3 kat fazlas bulunabilmektedir. Beyin, doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. çok hzl yemek yenildiinde bu süre zarfnda yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo almna da zemin hazrlar. Bu nedenle yemekler yava yenilmeli, besinler azda iyice çinendikten sonra yutulmaldr. ftar yemeinden sonra ksa mesafeli yürüyüler yapmak sindirime yardmc olmas açsndan yararl olmaktadr. Yaz aylarnda iftar veya sahur sofralarnda yal besinlerin ve yada kzartmalarn tüketiminden kaçnlmal yemekler ayçiçei ya, msrözü ya, fndk ya gibi bitkisel sv yalar ile piirilmeli, salatalarda zeytinya kullanmna özen gösterilmelidir. Ancak yemekleri piirirken kzartma ve kavurma yerine halama, zgara ve frnda piirme yöntemleri tercih edilmelidir. Beslenme düzenindeki deiikliklere bal olarak oluabilecek kabzl önlemek için, yemeklerde lif oran yüksek gdalar (sebzeler, kuru baklagiller, kepekli tahllar vb) ve ara öünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fndk, badem gibi kuru yemiler tercih edilmelidir. Özellikle yaz aylarnda darda ve açkta satlan yiyeceklerin tüketiminden kaçnlmal, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balk vb.) açkta bekletilmemeli, besinlerin hazrlanmas ve piirilmesi aamalarnda hijyen kurallarna özen gösterilmelidir. Oruç tutmann salkl insanlarn metabolik dengesinde çok önemli deiiklikler yapmad, ancak baz hastalklarda (eker hastal, karacier yetmezlii vb.) veya özel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar dourabilecei göz ard edilmemelidir. Kronik hastal olan kiiler, oruç tutmadan önce ilgili uzman hekime danmaldrlar.

Ana Sayfaya Git