Oruçluyken Kabızlık Sorunu Yaşamayın !

Dr. Fevzi Özgönül, Ramazan ayında vücudun ister istemez strese daha çok girdiğini belirterek ballı sütlü zencefil çayı ile hem kabızlıktan hem de stresten kurtulabileceğinizi söyledi.

Haberler 07.06.2017 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Fevzi Özgönül, Ramazan aynda vücudun ister istemez strese daha çok girdiini belirterek ball sütlü zencefil çay ile hem kabzlktan hem de stresten kurtulabileceinizi söyledi.

Özellikle bu yl yaklak 17 saat aç ve susuz kalndn ifade eden Özgönül, öyle konutu:

Eer oruç tutuyor ve son zamanlarda daha çok stresli bir hal alyorsan ball, sütlü zencefil çay tam size göre. Stresli olduumuz zaman böbrek üstü bezlerimiz kortizol ad verilen bir hormon salglayarak vücudumuzun enerji dengesinin olumsuz yönde etkiliyor. Hatta ar kortizol üretimi neticesine vücutta hem lüzumsuz su tutulmasna (ödem) hem de vücudumuzun bu suyu kullanmas nedeniyle sonrasnda ar su isteine neden oluyor. Ball ve sütlü zencefil çayn her sahurda içtiimizde, zencefil içerisinde bulunan gingerol adl madde sayesinde barsak hareketleri güçleniyor ve oruç tutarken de yaadmz kabzlk sorunundan kurtulmu oluyoruz. Sütlü zencefil çay kortizol üretimini azaltarak ayrca dopamin ve seratonin hormonlarnn salnmn düzenleyici etkisi ile vücudumuzu depresyona ve strese kar koruyucudur. Sütlü zencefil çay sindirim enzim üretimini de tetikledii için oruçlu olduumuz dönemde daha az ackmamz salar ve böylelikle de göbek yalarndan daha kolay kurtuluruz.

Malzemeler:

Taze zencefil 1-2 ince dilim veya yarm çay ka toz zencefil,

1 çay ka bal,

1 bardak kaynam su veya 1 kahve cezvesi scak su.

Yarm bardak süt veya limon suyu

Hazrlan:Taze zencefili patates soyar gibi kabuunu soyun. 2 ince dilim kesin. Toz zencefil ise yarm çay ka toz zencefili demlenmek üzere cezveye koyun ve üzerini çay taba ile kapatn. 10 dakika ksk atete kaynatn. 5 dakika bekleyin. Fincann 1/3 ünü bu demlediiniz çay süzerek doldurun. 1 çay ka bal içerisine kartrn ve en son üzerini süt ile doldurun. Süt sevmiyorsanz içerisine biraz limon suyu konulabilir. Fakat süt hem acktrmaz hem de sindirim sisteminin daha rahat çalmasn salar.

Ana Sayfaya Git