Orucun faydaları

Orucun vücuda faydasını görmek için sahur ve iftarda tüketilenlere dikkat Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, kontrollü bir açlık sürecinde hücrelerin yenilenme hızının arttığını ve vücuttaki kanserli hücreler gibi sorunlu hücrelerin temizlenmesini tetikleyen mekanizmaların güçlendiğini belirterek, "Ancak, vücutta detoks etkisi yaratan, bağışıklık sisteminden sindirim sistemine kadar vücuda son derece yararlı etkileri olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuş olan orucun bu olumlu etkilerinden yararlanabilmek için sahurda ve iftarda tüketilenlere dikkat etmek son derece önemlidir." dedi.

Haberler 21.04.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan ay yaklarken, akllara oruç tutmann yeni tip koronavirüse (Kovid-19) kar nasl bir etki oluturaca sorusu da geliyor.

Dr. Ör. Üyesi Sibel Bölek, Kovid-19dan korunma tedbirleri arasnda iki önemli etken bulunduunu anlatt. Bunlardan birincisinin hijyen tedbirlerine özen göstermek olduunu aktaran Bölek, ikinci unsurun ise baklk sistemini güçlü tutmak olduunu ifade etti.

Bölek, orucun baklk sistemini güçlendirici bir etkiye sahip olduunun bilimsel aratrmalarla ortaya konulduunu dile getirerek, öyle devam etti:

çünkü kontrollü bir açlk sürecinde hücrelerin yenilenme hz artmakta ve vücuttaki kanserli hücreler gibi sorunlu hücrelerin temizlenmesini tetikleyen mekanizmalar güçlenmektedir. Ancak, vücutta detoks etkisi yaratan, baklk sisteminden sindirim sistemine kadar vücuda son derece yararl etkileri olduu bilimsel aratrmalarla ortaya konulmu olan orucun bu olumlu etkilerinden yararlanabilmek için sahurda ve iftarda tüketilenlere dikkat etmek son derece önemlidir. Sahur öünü kesinlikle atlanmamal ve sahurda en az 2-3 bardak su içmeye özen gösterilmelidir. Vücudun susuz kalmamas son derece önemlidir.

Oruçlu olunan süre boyunca terlemeyle sv kaybna da dikkat edilmelidir. Oruçluyken ar sporlar yapmaktan kaçnlmal, devam edilen sporlarn da dozaj düürülmelidir. Sahur öününde uzun süre tok tutacak protein ve lif oran yüksek gdalarla beslenilmeye dikkat edilmelidir. Örnein peynir, yumurta, zeytinya ve cevizi sahur sofrasnda bulundurmaya özen gösterilmelidir. Kek, pasta, ekerleme, reçel, bisküvi gibi kan ekerini hzla yükselten gdalar daha sonra hzlca ackmaya neden olacandan tüketiminden kaçnlmas gereken gdalardr.

- Sahurda yenen pirinç ve makarna kan ekerini hzla yükseltiyor

Bölek, sahurda skça tüketilen pirinç pilav ve makarnann da kan ekerini hzla yükselttii için kaçnlmas gereken gdalar arasnda yer aldn anlatarak, u bilgileri verdi:

Ayn zamanda susama hissini artran ar yal, tuzlu ve ar yemeklerden uzak durulmas gerekmektedir. Besin deeri düük ve mide salgsn arttran asitli içeceklerin tüketiminden de saknlmaldr. ftara su, zeytin ya da hurma ile balanabilir. Özellikle orucu hurma ile açmak, oruçlu olunan süre boyunca düen kan ekerinin hzlca dengelenmesini salamakta ve iftarda ar yemenin önüne geçmeye yardmc olmaktadr. ftara balangç için en uygun yiyecek lk çorbadr. ftarda yada kzartlm yemeklerden ve hamur ilerinden kaçnlmal, frnda piirilmi ya da halanm gdalar tercih edilmelidir. Ramazan boyunca haftada en az 2 kez kuru baklagil tüketilmelidir. ftarda ar erbetli, hamur ii tatllar yerine, güllaç gibi hafif ve sütlü tatllar tercih edilmelidir.

Yeil salata yenilmesine özen gösterilmesini ve salatalarn bol sirkeli olarak tüketilmesini öneren Bölek, Soan, sarmsak, biber, roka gibi baklk sisteminin güçlenmesine yardmc olacak gdalar iftar sofrasnda bulundurmaya özen gösterilmelidir. ftar ve sahur arasnda su içme ihtiyac hissedilmese bile mutlaka bol su tüketilmelidir. Bunun yannda meyveler iftardan hemen sonra tüketilmek yerine iftar ve sahur arasnda ara öün olarak tüketilmelidir. Özellikle baklk sistemini güçlendiren C vitamini açsndan zengin mandalina, greyfurt, portakal, ananas, nar ve kivi gibi besinler tüketilmelidir. diye konutu.

Bölek, iftardan sonra yatmann reflü ikayetlerinin artmasna neden olabileceini, bu nedenle iftar sonras hafif egzersizlerin vücudun zinde kalmasna yardmc olacan ve baklk sisteminin de güçlenmesine katkda bulunacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git