Otizimli bireye nasıl davranılmalı

Otizmli bireylere nasıl davranılması gerektiğini uzmanı anlattı

Haberler 23.05.2022 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okul öncesi öretmeni Türkan Boz, otizmli bireylere nasl davranlmas gerektii konusunda, Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi ona güler yüzlü ve samimi yaklamamz gerektiidir. Bu durum onun kayg durumunu azaltacak ve bizi kendine daha yakn hissedecektir dedi.

Fiziksel, geliimsel olarak farkllk gösteren çocuklarn hayatlarnda da bu farkll devam ettirdiini ifade eden Türkan Boz, Bu yüzden çocuklarmzn hayatn olabildiince düzenlemek

çok önemlidir. lk olarak özel bireyimizin bu durumunu kabullenmek bizler için çok önemlidir. Deiimlerde ve sürprizlerde kayglanan çocuklarmzn bu deiiklikler ile karlatklar zaman öncesinde ve sonrasnda çocuumuza sözel olarak ifade etmeliyiz. Sözel olarak ifade edemediimiz durumlarda görsel olarak destek salayabiliriz dedi.

HASSASYETLERE SAYGI DUYMALIYIZ

Özel bireyin snf ve ev içinde baz hassasiyetleri olabileceine dikkat çeken Türkan Boz, Bunlara sayg duymalyz. Bu durumda snf içindeki arkadalar ve veliler bilgilendirilebilir. u konulara dikkat çekilmelidir; mecaz kelimeleri olabildiince az kullanmak gerekir. Ayn ekilde cümlelerin sonuna birkaç saniyelik bekleme süreleri verilmelidir. çocuumuzun belli noktalarda yükselebilecei, farkl kurallar koyabilecei anlatlmaldr. Bu farkllklar normaldir. Arkadalarna destek olunmas gerektii anlatlmaldr. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi ona güler yüzlü ve samimi yaklamamz gerektiidir. Bu durum onun kayg durumunu azaltacak ve bizi kendine daha yakn hissedecektir diye konutu.

BZMLE ETKLEME GRDN FARK ETMEL VE SEVNMELYZ

Parkta veya sokakta özel bireye nasl davranlmas gerektii konusunda da bilgilendirmelerde bulunan Boz, çocuumuza yeni bir arkadann geldii ve onunla birlikte oynamasnn gerektii, nasl etkileime girecei model olarak gösterilmelidir. Eer, otizmli birey dokunulmas, temas edilmesi gibi isteklerde bulunmuyorsa ona dikkat ederek oyuna devam edebiliriz. Mesela salncakta sallanrken ona dokunmadan salnca sallayabilir, ilk önce onun kaymas beklenebilir veya ilk önce onun kaymasn isteyebiliriz ifadelerini kulland.

Otizmli bireylerin istenmemesi konusunu da deerlendiren Boz, Bu aslnda hem kendi çocuklarna hem de otizmli bireye yanl olan davran modelidir. Kendi çocuklar için dar bir bak açsna örnek olmular. Otizmli çocuklarn da hayatndaki ilk admlarnda kendine olan güvenini kaybetmesine sebep olmulardr. Otizmli bireylerin hayatn içinde var olduunu herkesin kabul etmesi ve hayatmza aldmz süre zarfnda dikkat etmemiz gereken konular olduunu bilmemiz gerekiyor. Onlarn farkllklarna sayg duymak ve devam ettirmek gerekiyor. Kardaki insanlar onun bu davranlarna sayg duyduunu hissettii için kayg düzeyi azalacak ve bizimle etkileime girme noktasnda kendisi de adm atacaktr. Otizmli bireyler etkileime girerken ilk durumlar olduu gibi söyler. Örnein Kilo almsn, sivilcen çkm gibi. Aslnda bize kiisel olarak bir durum yok. Sadece gördüünü söylüyor. Bizimle etkileime girdiini fark etmeli ve sevinmeliyiz. Artk otizmli bireyler hayatmzn her alannda varlar. Her yerde karmza çkabiliyorlar. Bu yüzden herkesin bilinçlenmesi gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git