Otizm Bir Hastalık Değildir!

Doğuştan gelen ve genetik kökenli olan otizm, hayat boyu devam eden bir gelişim bozukluğu… Kesin olmamakla birlikte Otizm Platformu’nun verilerine göre Türkiye’de 550.000 otizmli birey ile 0-14 yaş grubunda 150.000 civarında otizmli çocuk bulunduğu öngörülüyor.

Haberler 30.03.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzm. Klnk. Psk. Dilah Özcan, 2 Nisan Otizm Farkndalk Günü vesilesiyle otizmle ilgili önemli bilgiler veriyor.

Toplumda bir hastalk olarak alglansa da otizm, genellikle yaamn ilk yllarnda ortaya çkan sözel veya sözel olmayan iletiim sorunlaryla belirginleen bir sosyal geliim bozukluudur. Kaynann ise psikolojik deil, biyolojik olduu yani otizmin merkezi sinir sisteminden kaynaklanan beynin ilev bozukluklarna bal geliimsel bir sorun olduu düünülmektedir.

OTZM BR HASTALIK MI?

Uzm. Klnk. Psk. Dilah Özcan, otizmli çocua sahip ailelerle yaplan aratrmalarda, ailelere otizmin ne olduu sorulduunda, ebeveynlerin otizmi farkllk, engellilik, hastalk olarak açklamaya çaltklarn belirtiyor. Otizmin bir engel deil de alabilir geliimsel bozukluk olduunu ailelerin de yeni yeni fark ettiini söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Özcan, Otizmin ne olduu, nasl gelitii ve tedavisi olan bir süreç olduu anlalmas, tan ve tedavide erken yalarn önemi hakkndaki farkndalk gelime gösterse de henüz istenilen düzeye ulalamad diyor.

OTZML çOCUKLAR

Peki, nedir otizmli çocuklar dier çocuklardan farkl klan ey? Uzm. Klnk. Psk. Özcan, bunu otizm tans alm ve bir dönem ngilterede bakanlk yapm, Pakistan asll Kamran Nazeer örnei üzerinden öyle açklyor: Nazeer, otizm farkllnn en genel olarak açklamasn bilgiyi örenmekte deil de, örenilen bilgileri uygulamak ve adapte etmekte yaanan güçlük olarak anlatmaktadr. Yani Nazeer bu söylemiyle, otizmli bireylerin bilgiyi örenmede sorun yaamadklarn, ancak uygulama alannda kstl olduklarn vurgulamtr.

YAANAN ZORLUKLAR

Otizmli çocuklarn, yaadklar zorluklarn eksiklik deil farkllk olduunun görülmesine ihtiyaç duyduklarnn altn çizen Uzm. Klnk. Psk. Dilah Özcan, bu nedenle verilen eitimin dier çocuklardan farkl olarak otizmli çocuklar için hayati bir önem tadna dikkat çekiyor. Yaplan uygulamalarn onlar için eitim deil tedavi yöntemi olduunu söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Özcan, Otizmli çocuklarn, toplumda yaadklar farkllklardan dolay ötekiletirilmeden ihtiyaçlar dorultusunda eitim almalar, sosyal hayatn içinde yatlaryla birlikte olmalar, sosyal anlamda iliki içinde bulunmalar, farkl gelien bu çocuklar için hayati önem tamaktadr. Otizmli çocuklarn, aslnda görünenin ötesinde hassas ve duygusal bir yaplar vardr. Trisha Van Berkelin de dedii gibi Otizm temiz kalpli hassas olmak demektir. Karmak ve youn bir dünyada ayakta kalabilmenin yolunu bulmaktr. Farkl ekillerle ve farkl admlarla, farkl gelimektir.

Ana Sayfaya Git