"Otizm görülme sıklığı hızla arttı"

Otizm, günümüzde birçok çocuğu etkileyen, belirtilerinin yaşamın ilk üç yılındaki erken gelişim evresinde başladığı bilinen ve yaşam boyu devam eden nörogelişimsel bir bozukluktur. Otizm, nedeninin henüz tam olarak anlaşılamaması ve her bireyde farklılık gösteren özelliklere sahip olması nedeniyle, birçok kitaba ve filme de konu olmuştur. Otizm 1970’li yıllarda nadiren görülürken, sayının hızla artarak günümüzde ise 68 çocuktan birini etkilediği bilinmektedir.

Haberler 31.03.2018 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzman Klinik Psikolog Emel Güler, otizmin erken tehisinin tedavide en önemli nokta olduunu belirtti.

GÖRÜLME SIKLII HIZLA ARTTI

Günümüzde birçok çocuu etkileyen, belirtileri yaamn ilk üç ylnda ortaya çkan otizm nörogeliimsel bir bozukluk olarak deerlendiriliyor. Klinik psikolog Güler, otizmin 1970li yllarda nadir görülürken günümüzde hzla arttn ve her 68 çocuktan birinde görülmeye baladn belirtti ve unlar söyledi:

Birlemi Milletler 2008 ylnda, otizmden etkilenen çocuklar için farkndalk yaratmak amacyla 2 Nisan Dünya Otizm Farkndalk Günü olarak ilan etmitir. Otizmi tanmak, otizm hakkndaki yanl alglar ortadan kaldrmak, otizmli bireylerin yaad sorunlara çözüm üretmek, toplumsal farkndalk yaratmak için Nisan ay boyunca dünyada olduu gibi ülkemizde de birçok etkinlik düzenleniyor. Otizm, çocuun toplumsal-duygusal karlkta yetersizlik, sözel olmayan iletiimde yetersizlik, iliki kurma ve sürdürmede yetersizlik gösterdii, tekrarlayc davranlar ve ilgi alanlar ile belirgin hale gelen bir bozukluktur. Otizmin son dönemlerde görülme sklnda art farkndaln artmasna yönelik giriimlerin önemini de hakl klyor.

GÜLÜMSEMEYE, SESE TEPKSZ KALIYORSA OTZM BELRTS OLABLR

Klinik Psikolog Güler Otizm belirtileri, bebein doumundan sonraki erken geliim evresinde ortaya çkt için bu dönemdeki farkndalk ve erken tan oldukça önem kazanyor. Otizmin erken belirtileri; çocuun annesinin sesi ve gülümsemesi gibi sosyal uyaranlara tepkisiz kalmas veya tepkilerinde yavalk olmas, göz temas kurmada zorluklar, motor gelimede ve taklit becerilerinde gecikme, uyku ve yemek düzeninde sorunlar ilk belirtiler arasnda saylabilir. Nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte kimi aratrmaclara göre otizmin ortaya çkmasnda birçok faktörün rolü bulunuyor. Genetik faktörler bata olmak üzere, yanl beslenme, çevre kirlilii, kimyasal maddeler, ar metaller, virüsler, hzl teknolojik geliim gibi çevresel faktörlerin etkili olduu düünülmektedir dedi.

Otizmin erken dönemde fark edilmesi, erken tehis, otizmli çocuun gerekli eitim ve tedavileri erken alarak daha çabuk hayata katlmas için ilk önemli admdr. Bu nedenle erken tehis için, annelerin farkndal yani çocuu için bireylerin yolunda gitmediine dair üpheleri olduunda mutlaka konu hakkndaki uzman kiilerden yardm almalar gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git